Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bästa

Bästa och billigaste indexfonderna

Att spara i passiva indexfonder har blivit allt mer populärt på senare år. Men vad innebär det egentligen att investera i en indexfond och hur kommer man igång? I denna artikel undersöker vi fördelarna och nackdelarna med indexfonder, och ger dig en inblick i de bästa och mest prisvärda fonderna på marknaden.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en typ av fond som inkluderar en mängd olika värdepapper, och vars mål är att följa ett visst marknadsindex. Det finns en mängd olika typer av indexfonder, till exempel svenska, globala, amerikanska, och de som följer tillväxtmarknader eller specifika branscher. Gemensamt för alla indexfonder är deras passiva förvaltning, vilket innebär att fondernas avgifter generellt sett är låga. Dessutom erbjuder de god riskspridning tack vare investeringar i flera olika typer av värdepapper.

De bästa och mest prisvärda indexfonderna

I denna artikel tar vi en närmare titt på de indexfonder som presterat bäst under de senaste 1, 3 respektive 5 åren, både svenska och globala fonder.

Vi har även tagit fram en lista över de billigaste indexfonderna att investera i hos nätmäklaren Avanza.

Innehåller annonslänkar till Avanza.

Bästa indexfonderna senaste året

 1. Swedbank Robur Access Europa A 20 %
 2. Öhman Marknad Japan A 20 %
 3. Storebrand Japan A SEK 19 %

Bästa indexfonderna senaste 3 åren

 1. Länsförsäkringar USA Index 70 %
 2. Storebrand Indeks - Norge A 69 %
 3. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 62 %

Bästa indexfonderna senaste 5 åren

 1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 108 %
 2. Länsförsäkringar USA Index 107 %
 3. Storebrand USA A SEK 102 %

7 billigaste indexfonderna hos Avanza

 1. Avanza Zero 0,00 %
 2. Avanza Global 0,09 %
 3. Avanza Sverige 0,18 %
 4. Avanza USA 0,19 %
 5. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21 %
 6. Storebrand Sverige A SEK 0,21 %
 7. Storebrand USA A SEK 0,21 %

Källa: Avanza.

Hur står sig Avanza Zero?

En av de mest populära fonderna hos Avanza är just deras egna fond, Avanza Zero. Fonden har fått höga betyg av recensionsföretaget Morningstar och är känd för sina låga avgifter och passiva förvaltning. Dessa faktorer, tillsammans med fondens goda prestation, gör Avanza Zero till ett attraktivt val för de som är på jakt efter en pålitlig indexfond.

Fondens avkastning sedan start.

Enligt en artikel i Affärsvärlden (från slutet av juli 2023), där Morningstar-experten Johanna Englundh uttalar sig, framhålls det att låga avgifter och passiv förvaltning är faktorer som sparare värderar högt. I artikeln presenteras även en tabell över de tio största Sverigefonderna, där det framgår att Avanza Zero presterar väl jämfört med andra liknande fonder.

"Avanza Zero, som inte har någon avgift, har genererat den högsta avkastningen bland de tio största Sverigefonderna, medan Didner & Gerge, som har den högsta avgiften, befinner sig i botten med ungefär hälften så hög årlig avkastning som Avanza Zero. Samma trend syns under 2023, där Didner & Gerges Sverigefond ligger i botten av avkastningslistan för de tio största fonderna, medan Avanza Zeros sparare kan glädjas åt en avkastning som är över nio procentenheter högre under årets första sex månader."

Tips: Vill du fördjupa dig mer kring indexfonder i allmänhet eller Avanza Zero i synnerhet så kan du besöka våra guider.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Storebrand

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.