Därför tvekar börsprofilen kring rapportvinnaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Därför tvekar börsprofilen kring rapportvinnaren

Därför

Trots att bolag som Clas Ohlson och H&M visar starka resultat, är aktierna inte självklara för långsiktiga investerare, menar Privata Affärers börsexpert Marcus Hernhag. Han lyfter fram utmaningar i branscherna och pekar på att aktierna kan vara bättre lämpade för kortsiktig spekulation. Medicinteknikbolaget Elekta är en tredje aktie där Hernhag är tveksam på längre sikt.

  • Clas Ohlson och H&M visar starka rapporter men möter långsiktiga utmaningar.
  • Elekta, trots sin marknadsposition, har haft en trög utveckling.
  • Hernhag rekommenderar kortsiktig spekulation snarare än långsiktiga investeringar i dessa bolag.

Klassiska bolag med utmaningar

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson har hämtat sig efter år av svag utveckling och rapporterar nu rekordvinster på över 8 kr per aktie. Aktien har nått nya rekord, men börsprofilen Marcus Hernhag är ändå tveksam till att återvända som aktieägare. Det skriver han i en krönika i Privata Affärer. Han menar att marginalerna måste hålla sig starka för att rättfärdiga nuvarande kursnivåer och tillägger att ”branschen är svår".

Liknande resonemang förs kring H&M, som efter att ha underpresterat mot börsindex under de senaste tio åren nu visar tecken på återhämtning. Men Hernhag betonar att klädesbranschen kommer att fortsätta möta prispress. "H&M är sedan länge det klart bästa klädbolaget vi har på börsen, men långsiktiga utmaningar kvarstår," säger han.

Medicinteknikens tuffa verklighet

Marcus Hernhag tar även upp medicinteknikbolaget Elekta som ett exempel på en framtidsbransch som ändå kämpar. Trots en stor marknadsandel har Elekta haft en trög utveckling och aktien föll kraftigt efter den senaste kvartalsrapporten. "Aktiekurser utvecklas på lång sikt ungefär som vinst per aktie eller som fritt kassaflöde per aktie," konstaterar Hernhag och menar att så länge vinsten stampar, gör aktien det också.

Potential i andra sektorer

Vissa bolag, trots starka produkter och marknadspositioner, kan vara mer lämpade för kortsiktig spekulation än för långsiktiga investeringar, tillägger Marcus Hernhag och rekommenderar istället att satsa på högutdelare som Avanza, Bahnhof och Ework, där potentialen för långsiktig tillväxt och värdeökning per aktie är större.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Clas Ohlson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt