Efter sänkningen: Experten pekar ut fastighetsfavoriterna – och aktierna att undvika
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Efter sänkningen: Experten pekar ut fastighetsfavoriterna – och aktierna att undvika

Efter

Svenska fastighetsbolag står inför lovande tider med förväntade lägre räntor och en förbättrad obligationsmarknad. Dock är det främst de högst värderade fastighetsaktierna som lockar, medan de lägst värderade ofta är billiga av en anledning, skriver Hernhag och ger en överblick över läget i fastighetssektorn.

  • Lägre räntor och förbättrad obligationsmarknad gynnar fastighetsbolag.
  • Fastighetsbolag med fokuserade innehav och i rätt sektor värderas högre än bokförda värden.
  • Fastighetsbolag med låga värderingar kan vara billiga av negativa skäl – investeringar kräver noggrann analys.

Höga värderingar av en anledning

Temamässigt sticker lager- och logistikbolagen ut som den fortsatt hetaste sektorn med högst värdering på börsen, detta mycket tack vare den framväxande e-handeln. Listan över de högst värderade bolagen inom sektorn toppas av Sagax, NP3, SLP, Catena och Emilshus.

"Dyrast av alla aktier är fortsatt Sagax, vars fastighetsportfölj sannolikt är värd mer än vad varje enskild fastighet är bokförd till", skriver Marcus i en analys men anser trots den högar värderingen att bolaget fortsatt förblir en av de mest attraktiva aktierna i fastighetssektorn. Han betonar där bolagets goda historik av stigande förvaltningsresultat och konsekventa utdelningshöjningar.

Inom logistik lyfter han också fram sektorkollegan Catena som en aktie att hålla ögat på, med en något lägre värdering än Sagax men en stabil trend av utdelningshöjningar.

Om man är på jakt efter en förhållandevis hög månadsvis utdelning får man söka sig till livsmedelsfastigheternas Cibus Nordic, som handlas med lite premie på börsen; "Risken är ganska hög då belåningsgraden ännu är hög, men det ger å andra sidan stor utväxling om vi får lägre räntor under en längre tid."

Billigare verkligen bättre?

Fastighetsbolag med låga värderingar kan vara lockande, men det är viktigt att notera att dessa ofta är billiga på grund av negativa faktorer. "Ska du investera i aktier med stor rabatt kräver det att du har koll på att bolaget klarar av obligationsförfall och de stigande räntorna samt inte behöver skriva ned värdet på sina fastigheter eller sälja fastigheter till lågt pris", argumenterar Marcus.

K2A och SBB tillhör några av de lägst värderade fastighetsaktierna, men båda har utmaningar att övervinna, inklusive svaga finanser och behov av omstruktureringar.

"Med en belåningsgrad på 67 procent och två obligationslån som förfaller i år behöver bolaget kapital och därför slopar man utdelningen. Det säkraste är att undvika både stamaktien och preferensaktien tills läget klarnat", avlutar Marcus och hänvisar till K2A.

Hos Börskollen följer vi noggrant utvecklingen inom fastighetssektorn och ger dig regelbundna uppdateringar och analyser för att hjälpa dig ta informerade investeringsbeslut. Ta också del av vår stora guide Bästa fastighetsaktierna där du kan fördjupa dig mer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Sagax

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt