Ett sargat svenskt "spelunder" – Hernhag pekar ut sin favorit i sektorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Ett sargat svenskt "spelunder" – Hernhag pekar ut sin favorit i sektorn

Ett

Spelindustrin fortsätter att vara en attraktiv marknad med god tillväxt, och Sverige ligger i framkant med flera framgångsrika spelutvecklare. Sektorn, som har haft det motigt på börsen sedan pandemirusningen, analyseras av den erfarne investeraren och börsskribenten Marcus Hernhag – som delar med sig av sitt förstahandsval.

  • Sverige ligger långt fram i spelindustrin med flera framgångsrika spelutvecklare.
  • Paradox Interactive framträder som mest stabilt bland svenska spelbolag på börsen.
  • Spelindustrin fortsätter att växa med i genomsnitt 8% per år fram till 2029.

Strukturell tillväxt för sektorn ger god grund

Hernhag lyfter fram spelbranschen som långsiktigt intressant, då äldre generationer fortsätter att spela spel. Tidigare var det främst yngre personer som spelade, men under senaste årtionden har det blivit allt mer populärt även hos äldre. Den totala marknaden för spel förväntas växa med i genomsnitt 8 procent per år fram till 2029, enligt statistik från Statista.

Svenska spelbolag på börsen

Sverige har flera framgångsrika spelutvecklare, och av de som finns på börsen anser Marcus att Paradox Interactive är mest stabilt. Trots vissa misslyckade satsningar som har påverkat vinstkurvan, har företagets försäljning en tydlig uppåtgående trend. Paradox har upplevt en god tillväxt på 19 procent per år sedan 2018 och banar väg för fortsatt högre vinster genom nya satsningar;

"Långsiktigt banar det vägen för allt högre vinster, särskilt om Paradox lyckas med sina satsningar och får fram en och annan ny storsäljare istället för att ha så stor andel intjäning från nytt material till befintliga spel. Den senaste viktiga lanseringen Cities: Skylines II hade prestandaproblem initialt, men har nu ändå sålt i över en miljon kopior", lyfter Marcus.

Stillfront, ett mobilt spelbolag, har även de upplevt en snabb tillväxt under de senaste fem åren. Trots att deras tillväxt har saktat ner efter 2021, förväntas lönsamheten förbättras framöver. Deras aktie framstår dock som mer av en chansaktie jämfört med Paradox, skriver man.

Vändningen här för Embracer?

Embracer är ett annat spelbolag som erbjuder en potentiell comeback-chans. Efter ett kurskrasch steg bolagets aktie med 9 procent när nyheten släpptes att bolaget nu ska delas upp i tre olika separata bolag. Detta kan potentiellt öka värdet för bolaget när de blir mer nischade och fokuserade, förklarar han och inflikar;

"Aktien har sannolikt bottnat nu och aktieägarna får ta ställning till om de vill äga alla tre bolagen."

Marcus kommenterar också bolag som G5, MAG Interactive och Thunderful, men avslutar sin analys med;

"Vårt förstahandsval i sektorn är Paradox, men risken är inte särskilt låg där heller. På tre års sikt är detta den enda aktien av de ovan nämnda som inte kraschat. Både bolagets och aktiens utveckling är därför relativt sett stabilast".

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Paradox Interactive

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt