Expertens analys: Tre kursraketer att se upp med
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Expertens analys: Tre kursraketer att se upp med

Expertens

Det finns många kvalitetsbolag bland årets kursvinnare på Large Cap-listan. Men på Mid Cap och Small Cap-listan är det mer sällsynt. SAS, ett företag som genomgår en rekonstruktion, är en uppenbar kandidat för försäljning, menar Privata Affärers skribent Marcus Hernhag, och ger även sin syn på vinnaraktierna Traton, Saab och Hemnet och Fortnox. Behålla eller sälja?

  • Flygbolaget SAS är en uppenbar kandidat för försäljning, trots att aktien rusade tidigare i år.
  • Traton och Saab är två kursvinnare att hålla öga på, medan Hemnet och Fortnox möjligtvis närmar sig toppen.

Trots att SAS meddelade att det inte kommer att finnas mycket värde kvar för befintliga aktieägare efter sin företagsrekonstruktion, har aktien ändå haft en stark uppgång. Detta ses som ett bevis på att spekulation ibland tar över det långsiktigt rationella beteendet.

"SAS-aktien förblir det mest uppenbara bolaget att sälja så snabbt du kan", menar Marcus.

Kursvinnarna att behålla

Om vi istället vänder blicken mot Large Cap-listan finns det flera starka företag som har gått riktigt starkt i år, där lastvagnsbolaget Traton och försvarsindustriföretaget Saab toppar vinnarlistan.

Traton har haft ett uppsving och värderingen anses inte vara för hög. Saab har mycket potential för uppgång i samband med det nuvarande krigsläget och Sveriges möjliga inträde i NATO, resonerar Marcus.

"Konjunkturkänsliga Traton och de höga politiska riskernas Saab är två kursvinnare att hålla koll på."

Och tillväxtbolagen där man bör vara försiktig

Bland kursvinnarna som Marcus anser att man bör inta en mer försiktig inställning kring finner vi bostadsannonsbolaget Hemnet och mjukvarubolaget Fortnox. Trots att Hemnet har en stark position på marknaden och en skalbar affärsmodell, är aktien dyr med en kurs på nästan 100 gånger årsvinsten.

"Även om vinsten stiger i genomsnitt med fina 20 procent om året är Hemnet dyrt. Det här är ett kvalitetsbolag att äga riktigt långsiktigt, så sälj inte nödvändigtvis allt. Att ibland säkra vinster i en svängig aktie är däremot strategiskt rätt", menar han.

Som Börskollen har rapporterat om fick Fortnox se sin aktie rasa tvåsiffrigt under veckan som gick efter att ansedda tidningen Financial Times lyft ett antal frågor kring bolagets rapportering kring marknad, kunder och segmentsrapportering.

Marcus menar att bolaget, som är ett av börsens bästa tillväxtbolag, är i liknande position som Hemnet. "Med en svängig aktie som ser ut att ha toppat i alla fall kortsiktigt bör du i vart fall ha fingret nära säljknappen. Lågkonjunkturer skördar dessutom sina offer även bland Fortnox kunder", avslutar han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SAS

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt