Här är fem svenska bolag som hotas av goodwill-nedskrivningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Här är fem svenska bolag som hotas av goodwill-nedskrivningar

Här

Enligt Dagens industri har fem svenska företag - Vitrolife, Sinch, Cint, Addlife och Ratos - identifierats som potentiella kandidater för goodwill-nedskrivningar. Bolaget Ratos, ägaren av trädgårdskedjan Plantasjen, pekas ut som den mest sannolika att behöva genomföra en sådan nedskrivning.

Vitrolife, Sinch, Cint och Addlife är alla företag som befinner sig i riskzonen för goodwill-nedskrivningar, men det är Ratos som framstår som den främsta kandidaten. Detta baseras på dess ägande av trädgårdskedjan Plantasjen, för vilken Ratos betalade 2,9 miljarder kronor. Enligt den senaste årsredovisningen har Plantasjen en goodwill på 1,7 miljarder kronor, medan Ratos totala goodwill är 14,8 miljarder kronor.

Plantasjen drar ner Ratos

Dagens industri rapporterar att Plantasjen, ett av Ratos förvärv, har "vissnat". Bolagets EBITA har mer än halverats under de tre första kvartalen i år jämfört med föregående år, då resultatet sjönk med 37 procent under motsvarande period. Denna utveckling ökar sannolikheten för att en goodwill-nedskrivning kommer att bli nödvändig.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ratos affärsområde Consumer riskerar nedskrivning

Situationen för Ratos försämras ytterligare då två av dess andra företag har genomgått förändringar. Tältbolaget Oase Outdoors har flyttats till affärsområdet Industry, och auktionsbolaget KVD är rapporterat vara på väg att säljas. Detta innebär att Plantasjen snart kommer att vara det enda företaget kvar i affärsområdet Consumer, vilket "nästan inte kan sänka oddsen för en nedskrivning mer", enligt Dagens industri.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AddLife

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt