IPO-kollen: Så tycker AFV om Buyersclub och fastighetsbolaget Emilhus noteras på Nasdaq
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-kollen: Så tycker AFV om Buyersclub och fastighetsbolaget Emilhus noteras på Nasdaq

IPO-kollen:

Emilhus, ett fastighetsbolag vars preferensaktie är noterad, siktar nu på att även lista sina B-aktier. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Di: Tuffare börsklimat för nynoterade bolag enligt Nasdaq

Enligt börsoperatören Nasdaqs europeiska noteringschef Adam Kostyál kan många nynoterade bolag få det tufft efter förra årets börsyra. Det tuffa makroläget har gjort att det kan bli svårt att hitta investerare. Det säger han till Dagens industri.  

”Förra året fanns en enorm riskaptit som har mattats av och vi kommer att få se bolag som får det betydligt tuffare – som behöver ställa om och omfinansiera sig. Och vi kommer att få se bolag som blir uppköpta men också de som inte tar sig vidare”, säger Adam Kostyál till Di.

En nyhet för Nasdaq i Stockholm är att amerikanska bolag kommer kunna notera sig på börsen från och med onsdag. Vad Kostyál tror lockar de amerikanska bolagen är listan Firtst North, samt att det kostar mindre att notera sig i Sverige jämfört med USA.

”I USA är det väldigt svårt och kostar enormt mycket för små till mellanstora bolag att notera sig på börsen, därför förlitar man sig mer på privata investerare. Istället ser de ju vilket starkt ekosystem vi har här i Stockholm för små och medelstora tillväxtbolag”

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Inbooks senarelägger marknadsnotering

Inbooks har med anledning av det hastigt försämrade marknadsläget har valt att senarelägga sin marknadsnotering.

"Ambitionen kvarstår i allra högsta grad att notera bolaget. Vi kommer återkomma under hösten, alternativt när marknadsläget ändras i positiv riktning, om när vi förväntar oss att en marknadsnotering kan komma att ske. Med anledning av detta kommer vi inom kort kalla till en extra bolagsstämma", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Inbooks.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Buyersclub

Buyersclub kombinerar en e-handelsplats med en egen köpklubb som genererar stabila medlemsavgifter. Satsningen har lovande inslag men också en bra bit kvar till lönsamhet. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Aktien ska noteras på First North med första handelsdag den 20 juni. Teckningskursen är 8,70 kronor per aktie. Tidningen hittar inga varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner.

Affärsvärlden bedömer att idén med en medlemsklubb för e-handel verkar lovande liksom att Buyersclub byggt upp en medlemsbas som genererar över 10 miljoner kronor i löpande avgifter. Det har dock skett under förluster och stundtals genom produktförsäljning som gjorts till negativ bruttomarginal.

"Samtidigt ska sägas att siffrorna nu ser ut att gå åt rätt håll. Bruttomarginalen ökar och förlusten dämpades 2021. Under 2022 ser bolaget ut att ta ett rejält tillväxtsprång om man extrapolerar det starka första kvartalet. I så fall ser uppsidan ut att vara bra nog för att investera i den här typen av bolag. Så vi vill inte helt avråda från att teckna, men börsklimatet är inte det bästa för olönsamma tillväxtbolag för närvarande och vi hade gärna sett något mer kvartal på den nya tillväxttrenden för att ge grön lampa", skriver tidningen i sin slutsats och landar i ett neutralt råd.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sweden Buyersclub.

Fastighetsbolaget Emilshus noteras på Stockholmsbörsen 13 juni


Fastighetsbolaget Emilshus kommer att notera sina stamaktier av serie B på Nasdaq Stockholm den 13 juni. I dagsläget är preferensaktierna noterade på Nasdaq First North Premier men kommer i samma veva att noteras på Nasdaq Stockholm. Anmälningsperioden för att teckna aktier är 2-10 juni.

Vid noteringen av stamaktierna erbjuds allmänheten i Sverige och institutionella investerare att teckna B-aktier för högst 756 miljoner kronor, inklusive övertilldelning. Teckningskursen är satt till 28 kronor per aktie, vilket ger ett sammanlagt värde på samtliga utestående A- och B-aktier före erbjudandet om 1,86 miljarder kronor.

"Stärkta av det stora intresse vi mött från investerare och befintliga ägare som vi har med oss som cornerstoneinvesterare i erbjudandet som nu genomförs, kommer Emilshus att fortsätta sin tillväxtresa med fokus på en stabil och hållbar lönsamhet. Med ett tydligt entreprenörskap och affärsmässigt driv i kombination med en stark lokal förankring ser jag alla möjligheter för Emilshus att växla upp verksamheten ytterligare", kommenterar styrelseordförande Johan Ericsson.

Flera svenska och internationella institutionella investerare har tillsammans med de nuvarande ägarna Sagax och NP3 Fastigheter åtagit sig att teckna 20,4 miljoner B-aktier. Det motsvarar cirka 76 procent av erbjudandet.

Nettolikviden från erbjudandet avses användas för att finansiera fortsatt tillväxt genom fastighetsinvesteringar.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Emilshus.

Di: Restaurangkoncernen Svenska Brasserier siktar på notering

Restaurangkoncernen Svenska Brasserier, som bland annat äger Sturehof, siktar mot börsen inom tre år. Det skriver Dagens industri som intervjuat grundaren PG Nilsson.

Börsnoterade renodlade restaurangföretag är sällsynt, även på en internationell nivå.


”Genom att vi går till börsen och bjuder in till ett brett ägande, och med den insyn som det innebär, så kommer det bidra till att förbättra branschens anseende, att göra hela branschen mer attraktiv”, säger grundaren till finanstidningen.

I ett första steg mot noteringen avser bolaget att ta in 165 miljoner kronor - till en värdering om 753 miljoner. Grundaren förklarar att det är betydligt kämpigare att vara ett privat bolag än publikt vad gäller tillgången på kapital och kompetens.

Den populära krogen Sturehof står för 30 procent av bolagets totala omsättning, som år 2021 uppgick till 387 miljoner kronor. Samma år uppgick ebita-resultatet till 21 miljoner kronor.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Svenska Brasserier.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Kinesiska elbilstillverkaren WM Motor till börsen i Hongkong

Den kinesiska elbilstillverkaren WM Motors har lämnat in dokument under onsdagen för en notering på Hongkongbörsen. I dokumentet finns ingen prisinformation, men i balansräkningen går att läsa att bolaget gjorde en förlust på 8,2 miljarder yen för 2021, en ökning med 41,1 procent jämfört med året innan. Samma år kom omsättningen in på över 4,7 miljarder yen.

WN Motor - också känt som Weltmeister - har fram till den 31 december 2021 sålt över 83 000 bilar. CNBC noterar att den kinesiska elbilsmarknaden domineras av företag som kinesiska BYD och amerikanska Tesla.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fastighetsbolaget Emilshus

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt