Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: AFV säger sitt om noteringsaktuella Inuhueat, Skolon och Sensidose – teckna eller avstå?

Affärsvärldens IPO-guiden har gått igenom aktuella börsnoteringar och rekommenderar...

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Neutral debuthandel i Promimic på First North

Biomaterialbolaget Promimic började den 29 april att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Promimic tillverkar, marknadsför och säljer biomaterial för förbättrad osseointegration (inläkning i ben) till ledande företag på marknaderna för ortopediska och dentala implantat. Bolaget avser använda emissionslikviden till att finansiera sin tillväxtplan med fokus på den amerikanska marknaden för ortopediska och dentala implantat.

Erbjudandet att teckna aktier tecknades till 100 procent och blev därmed fulltecknad. Erbjudandet består av 5,00 miljoner aktier till teckningskursen 16 kronor per aktie. Bolaget tillfördes 80 miljoner kronor före emissionskostnader på 6 miljoner kronor och fick drygt 700 nya aktieägare.

Aktien stängde första handelsdagen ungefär i linje med teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Promimic.

Affärsvärlden nobbar noteringsaktuella Sensidose


Sensidose har utvecklat ett generiskt läkemedel i mikroformat och en doseringapparat som tillåter att mindre doser tas oftare. Än så länge har succén uteblivit. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Aktien ska noteras på Spotlight med första handelsdag den 10 maj. Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Flaggan hamnar i kategorin "säljsugen storägare i förhoppningsbolag".

"Sensidose levererar en produkt som verkar vettig. Trots att produkten har funnits på marknaden i ett antal år är omsättning låg. Det talar för att produktnyttan är relativt begränsad. Vi tycker att både styrelse och ledning ger ett seriöst intryck, men insiderägandet är däremot något klent. Att den största ägaren inte omfattas av lock-up är ett minus. Stora belopp har plöjts ned i bolaget och värderingen har minskat väsentligt sedan 2016", skriver tidningen.

"Vi är inte övertygande om att den nya doseringsmaskinen ska besanna bolagets höga förhoppningar vad gäller omsättningstillväxt. Allt som allt tror vi inte att investerare ska teckna denna nyintroduktion", avslutar Affärsvärlden.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sensidose.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Skolon


Skolon har utvecklat en portal som gör det smidigt att använda och hantera digitala läromedel i skolan. Bolaget har bra fäste i Sverige, växer drygt 30 procent och planerar nu en expansion utomlands. Frågan är dock om man vågar teckna en nyintroduktion när börsen skakar, skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Aktien ska noteras på First North den 17 maj. Teckningskursen är 12,50 kronor per aktie. Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om en dubbelflagga då ingen ingen huvudrådgivare anges i prospektet.

"Det finns flera mycket lovande inslag i Skolon men aktien säljs också ut till relativt hög värdering. Bolaget är ännu ganska litet och en väsentlig del av rörelsen förvärvad. Vi passar på denna nyintroduktion och skulle avvakta en tid för att se hur tillväxten artar sig", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Skolon.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Affärsvärlden ger rådet teckna inte Inuheats nyintroduktion

Inuheat utvecklar värmekläder och ser en stor marknad i friluftssegmentet. Det finns personer kring projektet som lyckats bra förr, men det har även skönhetsfläckar. Det skriver Affärsvärlden i en analys på fredagen.

Inuheat genomför en nyintroduktion på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 9 maj. Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Flaggan handlar om svaga finanser, med stor risk för nyemission inom tolv månader.

"Inuheat har en trovärdig produkt och en vettig affärsmodell som skulle kunna fungera mycket bra men hur stor produktkategorin kommer att bli återstår att se. Bolaget har bearbetat marknaden några år utan att få rejält fäste. Konkurrens saknas inte. Lågt insiderägande, relativt hög burnrate och ett inte särskilt lågt börsvärde är minus. Det är inte otänkbart att Inuheat kan lyckas på sikt men rådet här och nu blir att inte teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en tvåa i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Inuheat.

Sandvik beslutade om en utdelning och börsnotering av Alleima den 31 augusti

Verkstadsbolaget Sandviks årsstämma den 27 april beslutade i enlighet med styrelsens förslag om en utdelning och börsnotering av affärsområdet SMT, Sandvik Materials Technology. Det nya börsbolaget får namnet Alleima.

Tidsplanen innebär att Alleima har kapitalmarknadsdag den 23 augusti. Sandvik handlas den 25 augusti för sista dagen inklusive rätt till aktier i Alleima och den 26 augusti exklusive rätt till aktier i Alleima. Därefter kommer Alleima att noteras på Nasdaq Stockholm den 31 augusti.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Smartphonetillverkaren Honor söker kapital inför en sannolik börsnotering

Den kinesiska smartphonetillverkaren Honor Device söker kapital inför en börsnotering senare under året. Det skriver Bloomberg News, som talat med personer med insyn i frågan.

Enligt nyhetsbyrån ville Honor initialt ta in utländskt kapital för att distansera sig från sin tidigare ägare Huawei och positionera sig som en internationell aktör. Men den höga värderingen på 45 miljarder dollar gjorde att många valde att inte investera.

Bloomberg erfar att Honor kommer sikta på en notering på den inhemska marknaden för att kunna allokera kapital för att expandera sin kinesiska försäljning samt e-handel.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt