Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: AFV säger sitt om noteringsaktuella Inuhueat, Skolon och Sensidose – teckna eller avstå?

Affärsvärldens IPO-guiden har gått igenom aktuella börsnoteringar och rekommenderar...

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Neutral debuthandel i Promimic på First North

Biomaterialbolaget Promimic började den 29 april att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Promimic tillverkar, marknadsför och säljer biomaterial för förbättrad osseointegration (inläkning i ben) till ledande företag på marknaderna för ortopediska och dentala implantat. Bolaget avser använda emissionslikviden till att finansiera sin tillväxtplan med fokus på den amerikanska marknaden för ortopediska och dentala implantat.

Erbjudandet att teckna aktier tecknades till 100 procent och blev därmed fulltecknad. Erbjudandet består av 5,00 miljoner aktier till teckningskursen 16 kronor per aktie. Bolaget tillfördes 80 miljoner kronor före emissionskostnader på 6 miljoner kronor och fick drygt 700 nya aktieägare.

Aktien stängde första handelsdagen ungefär i linje med teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Promimic.

Affärsvärlden nobbar noteringsaktuella Sensidose


Sensidose har utvecklat ett generiskt läkemedel i mikroformat och en doseringapparat som tillåter att mindre doser tas oftare. Än så länge har succén uteblivit. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Aktien ska noteras på Spotlight med första handelsdag den 10 maj. Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Flaggan hamnar i kategorin "säljsugen storägare i förhoppningsbolag".

"Sensidose levererar en produkt som verkar vettig. Trots att produkten har funnits på marknaden i ett antal år är omsättning låg. Det talar för att produktnyttan är relativt begränsad. Vi tycker att både styrelse och ledning ger ett seriöst intryck, men insiderägandet är däremot något klent. Att den största ägaren inte omfattas av lock-up är ett minus. Stora belopp har plöjts ned i bolaget och värderingen har minskat väsentligt sedan 2016", skriver tidningen.

"Vi är inte övertygande om att den nya doseringsmaskinen ska besanna bolagets höga förhoppningar vad gäller omsättningstillväxt. Allt som allt tror vi inte att investerare ska teckna denna nyintroduktion", avslutar Affärsvärlden.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sensidose.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Skolon


Skolon har utvecklat en portal som gör det smidigt att använda och hantera digitala läromedel i skolan. Bolaget har bra fäste i Sverige, växer drygt 30 procent och planerar nu en expansion utomlands. Frågan är dock om man vågar teckna en nyintroduktion när börsen skakar, skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Aktien ska noteras på First North den 17 maj. Teckningskursen är 12,50 kronor per aktie. Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om en dubbelflagga då ingen ingen huvudrådgivare anges i prospektet.

"Det finns flera mycket lovande inslag i Skolon men aktien säljs också ut till relativt hög värdering. Bolaget är ännu ganska litet och en väsentlig del av rörelsen förvärvad. Vi passar på denna nyintroduktion och skulle avvakta en tid för att se hur tillväxten artar sig", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Skolon.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Affärsvärlden ger rådet teckna inte Inuheats nyintroduktion

Inuheat utvecklar värmekläder och ser en stor marknad i friluftssegmentet. Det finns personer kring projektet som lyckats bra förr, men det har även skönhetsfläckar. Det skriver Affärsvärlden i en analys på fredagen.

Inuheat genomför en nyintroduktion på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 9 maj. Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Flaggan handlar om svaga finanser, med stor risk för nyemission inom tolv månader.

"Inuheat har en trovärdig produkt och en vettig affärsmodell som skulle kunna fungera mycket bra men hur stor produktkategorin kommer att bli återstår att se. Bolaget har bearbetat marknaden några år utan att få rejält fäste. Konkurrens saknas inte. Lågt insiderägande, relativt hög burnrate och ett inte särskilt lågt börsvärde är minus. Det är inte otänkbart att Inuheat kan lyckas på sikt men rådet här och nu blir att inte teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en tvåa i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Inuheat.

Sandvik beslutade om en utdelning och börsnotering av Alleima den 31 augusti

Verkstadsbolaget Sandviks årsstämma den 27 april beslutade i enlighet med styrelsens förslag om en utdelning och börsnotering av affärsområdet SMT, Sandvik Materials Technology. Det nya börsbolaget får namnet Alleima.

Tidsplanen innebär att Alleima har kapitalmarknadsdag den 23 augusti. Sandvik handlas den 25 augusti för sista dagen inklusive rätt till aktier i Alleima och den 26 augusti exklusive rätt till aktier i Alleima. Därefter kommer Alleima att noteras på Nasdaq Stockholm den 31 augusti.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Smartphonetillverkaren Honor söker kapital inför en sannolik börsnotering

Den kinesiska smartphonetillverkaren Honor Device söker kapital inför en börsnotering senare under året. Det skriver Bloomberg News, som talat med personer med insyn i frågan.

Enligt nyhetsbyrån ville Honor initialt ta in utländskt kapital för att distansera sig från sin tidigare ägare Huawei och positionera sig som en internationell aktör. Men den höga värderingen på 45 miljarder dollar gjorde att många valde att inte investera.

Bloomberg erfar att Honor kommer sikta på en notering på den inhemska marknaden för att kunna allokera kapital för att expandera sin kinesiska försäljning samt e-handel.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Inuheat

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt