IPO-nytt: Elscooter-bolaget Voi siktar på värdering över 1 miljard dollar vid notering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Elscooter-bolaget Voi siktar på värdering över 1 miljard dollar vid notering

IPO-nytt:

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Bawat genomför en nyintroduktion på First North i Stockholm med första handelsdag 28 mars

Bawat Water Technologies genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm. Bawat är ett danskt bolag som har en patenterad värmebaserad lösning för att behandla ballastvatten.

Erbjudandet består av 2,30 miljoner units till en teckningskurs på 19,50 kronor per unit. Anmälningstiden löper från 3 mars till 17 mars. Första handelsdag för aktien och teckningsoptionen är den 28 mars.

Bawat kommer vid fullteckning att tillföras 44,9 miljoner kronor före emissionskostnader samt vid fullt utnyttjande av övertilldelningsoptionen ytterligare 22,4 miljoner kronor.  Erbjudandet är säkrat av investerare som åtagit sig att teckna units för 23,3 miljoner kronor, motsvarande 52 procent av emissionsvolymen. Bolaget värderas före erbjudandet till 200 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bawat.

Voi Technology uppges ha valt banker för en nyintroduktion på en nordisk börs


Elscooter-bolaget Voi Technology har valt banker för en planerad nyintroduktion. Bolaget arbetar tillsammans med Carnegie och Citigroup för en eventuell notering på en nordisk börs. Det uppger insatta personer för Bloomberg News.

Voi är verksamma i en rad städer i Kontinentaleuropa och Storbritannien. Bolaget tog i december i fjol in 115 miljoner dollar i en ny finansieringsrunda, där bland andra Raine Group och investmentbolaget VNV Global deltog. VNV är sedan tidigare storägare i Voi.

Voi uppges sikta på ett börsvärde väl överstigande 1 miljard dollar i nyintroduktionen, uppger källorna. Börsnoteringen kan ske under andra halvåret 2022, men det kan också dröja till 2023. Rysslands invasion av Ukraina har tyngt börserna och inneburit nästan ett stillestånd för europeiska nyintroduktioner.

En talesperson för Voi säger att bolaget är i en förberedande fas för att genomföra en börsnotering och avböjer att kommentera ytterligare. Voi har däremot tidigare flaggat för att de påbörjat förberedelser för att kunna noteras.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Voi.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Beammwaves nyintroduktion blev nästan fulltecknad – premiär den 11 mars

Beammwaves nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market tecknades till 98 procent fördelat på 600 tecknare som får full tilldelning. Bolaget tillförs 58,8 miljoner kronor före emissionskostnader. B-aktien och teckningsoptionen TO 1 kommer att börja handlas den 11 mars.

Beammwave utvecklar en antennteknik som digitalt kan rikta signalen, vilket kraftigt ökar kapaciteten.

Bolaget emitterar units till en teckningskurs på 15,85 kronor per unit. En unit består av en B-aktie och en vederlagsfri teckningsoption TO1. Teckningskursen motsvarar därmed 15,85 kronor per aktie. Bolaget kan i ett senare skede vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna tillföras ytterligare 38 miljoner kronor före emissionskostnader.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Beammwave.

EQT fortsätter planer för börsnotering av Galderma


Riskkapitalbolaget EQT fortsätter förbereda för en börsnotering av hudvårdsverksamheten Galderma. Något beslut om tidpunkt för noteringen har dock ännu inte tagits. Det uppger bolagets globala hälsovårdschef Michael Bauer för Bloomberg News.

En börsnotering av Galderma skulle kunna värdera verksamheten till omkring 20 miljarder schweizerfranc, vilket motsvarar cirka 22 miljarder dollar.

Planerna förklaras fortgå trots kriget i Ukraina. Bauer menar att händelserna i landet inte har en väsentlig påverkan på Galdermas verksamhet, men poängterar att EQT övervakar marknadsutvecklingen tillsammans med bolagets ledning.

Galderma har tidigare tillhört Nestle, men köptes upp av EQT för 10,2 miljarder schweizerfranc så sent som 2019.

Läs hela nyheten.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Tyska neobanken N26 kommer vara redo för börsen i slutet av året

Tyska neobanken N26 kommer att vara strukturellt redo för en börsnotering i slutet av 2022. Det uppgav bolagets ena vd Maximilian Tayenthal till CNBC vid Mobile World Congress.

Tayenthal grundade bolaget 2013 ihop med Valentin Stalf. Verksamheten är idag värd 9 miljarder dollar.  N26 har nyligen tagit in 900 miljoner dollar för att bredda verksamheten mot kryptovalutor och aktiehandel. När det kommer till att ta det faktiska klivet mot börsen bedömer Tayenthal att det kan ske under tidiga 2024. Samtidigt har man ingen brådska med detta.

”Vi är inte stressade över att gå publikt någon gång snart. De privata marknaderna har visat sig vara otroligt likvida”, sade Tayenthal.

N26 är uppbackade av bland annat Paypal-grundaren och miljardären Peter Thiel.

Läs hela nyheten.

Elbilstillverkaren Nio ska särnoteras på börsen i Hongkong den 10 mars

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio ska särnoteras på börsen i Hongkong den tionde mars. Det följer efter ett godkännande och framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget följer nu efter sina lokala konkurrenter Xpeng och Li Auto, som båda är noterade i Hongkong. Bankerna Morgan Stanley, Credit Suisse och CICC kommer agera rådgivare i noteringen.

Nio, som levererade drygt 9 600 bilar i januari, har haft det tufft på den amerikanska börsen i år. I skrivande stund är aktien ned omkring 34 procent.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nio.

Brittisk sushi-aktör vill till börsen

Brittiska Snowfox Group, som äger sushikedjan YO!, har anlitat Barclays och Peel Hunt för att arbeta på en potentiell notering. Det uppger källor till Sky News.

Enligt uppgift siktar Snowfox på att dra in 750 miljoner pund. Snowfox är en stor aktör inom japansk mat. Förutom att driva YO! förser bolaget också brittiska dagligvarujättarna Tesco och Asda med 60 miljoner brickor av sushi per år.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Bawat Water

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt