IPO-nytt: Två kommande jättenoteringar från Klarna och Porsche att vänta?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Två kommande jättenoteringar från Klarna och Porsche att vänta?

IPO-nytt:

Det har länge ryktats om börsnotering för det svenska fintechbolaget Klarna och SvD bedömer nu att planerna håller på att aktualiseras. Samtidigt undersöker den tyska fordonsjätten Volkswagen en möjlig börsnotering av lyxbilstillverkaren Porsche – en notering som kan komma bli en av världens största.

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Influencerparet Jocke och Jonna utsparkade från börsen – Newton avnoteras omgående

Influerarna Jocke och Jonna har gjort ett försök att ta sig till börsen via bolaget Newton Nordic, men nu har Stockholmsbörsens disciplinnämnd satt stopp, skriver Dagens Indistri.

Bolaget, som de ville göra till en plattform för influerare, avnoteras nu från börsen. De hade planerat att via ett så kallat omvänt förvärv av kamerabolaget Newton Nordic ta sin idé till börsen.

Men satsningen har inneburit kontroverser, och styrelsen har lämnat bolaget. Redan i november stoppades handeln.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Newton.

CombinedX avser genomföra en nyintroduktion på First North

It-konsultbolaget CombinedX avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erbjudandet omfattar 1,43 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 42 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 60 miljoner kronor före emissionskostnader. CombinedX värderas före erbjudandet till 649 miljoner kronor.

Ankarinvesterare är Cliens Kapitalförvaltning, Grenspecialisten, Edastra, investmentbolaget Splitan, Unionen, Proactive International Interim P2I (Niklas Flyborg) och Resona Holding (David Giertz) som tecknar aktier för 34,2 miljoner kronor, motsvarande 57 procent av erbjudandet.

CombinedX grundades 2013 i Karlstad i syfte att erbjuda kunder specialistkompetens inom it och digitalisering. Koncernen består idag av nio helägda dotterbolag i vilka verksamheten bedrivs.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för CombinedX.

Rebelles nyintroduktion blev fulltecknad – Affärsvärlden rekommenderade teckna ej


Rebelles nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm blev fulltecknad. Aktien kommer att börja handlas den 25 februari. Rebelle är ett tyskt bolag som är verksamt inom kategorin second hand-lyxmode. Bolaget driver en europeisk online-marknadsplats för försäljning och köp av second hand-modeartiklar och accessoarer från lyxmärken.

Erbjudandet omfattade 7,14 miljoner aktier till teckningskursen 28 kronor per aktie, vilket tillför bolaget 200 miljoner kronor före emissionskostnader. Marknadsvärdet på bolagets aktier efter erbjudandet är 626 miljoner kronor.

Ankarinvesterare är Swedbank Robur Ny Teknik, Skandia Fonder och ett antal befintliga aktieägare, styrelseledamöter och ledande befattningshavare som tecknar aktier för 180 miljoner kronor.

Affärsvärlden gav rådet teckna ej
Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om hög emissionskostnad, bolaget betalar 27 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 13,5 procent av erbjudandet. Den andra flaggan handlar om bristfällig information i prospektet.

"Rebelle har lyckats nå en hög bruttoförsäljning och bolagets miljövänliga erbjudande ligger helt rätt i tiden. Vidare är verksamheten kapitallätt och värdet på den genomsnittliga varukorgen är hög. Problemet är att bolaget säljs ut som en tillväxtaktie utan att ha uppvisat någon särskilt imponerande tillväxt under senare år. För att räkna hem aktien krävs både en hög multipel och en tillväxttakt långt över den historiska. Marknaden är konkurrensutsatt och inträdesbarriärerna är låga. Allt som allt tror vi att investerare gör rätt i att inte teckna aktier i Rebelle", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Rebelle.

Kraftiga kursfall för Move About och Lyckegård i premiärerna

Bilpoolsbolaget Move About började den 23 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget tillförs 45,1 miljoner kronor i emissionslikvid före emissionskostnader.

Move About erbjuder öppna bilpooler med elbilar, elcyklar och elsparkcyklar. Bolaget grundades i Oslo, Norge år 2007 och har idag 58 500 användare på sin plattform och 730 elbilar i sin fordonsflotta med närvaro i Sverige, Norge och Tyskland.

Teckningskursen var 9,40 kronor per unit, vilket motsvarar 9,40 kronor per aktie då teckningsoptionerna erhålls vederlagsfritt.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 7,00 kronor vilket motsvarar en kursnedgång på ca 27 procent. Kursen har därefter fallit tillbaka ytterligare och handlas i skrivande stund till 6,30 kronor senast betalt.

Jordbruksteknikbolaget Lyckegård började den 21 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget tillfördes 32,4 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader samt kvittning av brygglån och kvittning av kompensation för brygglån. Lyckegård fick 570 nya aktieägare.

Lyckegård utvecklar och säljer mekaniska lösningar för hantering av ogräsproblem i främst spannmålsodling. Vidare erbjuder bolaget kunskap och redskap för sådd, harvning, kultivering och gödselmyllning för den hållbare lantbrukare.

Teckningskursen i erbjudandet var 5,95 kronor per aktie. Nyemissionen i samband med noteringen tecknades till 108 procent och därmed blev övertecknad.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 4,33 kronor vilket motsvarar en kursnedgång på ca 27 procent. Kursen har därefter hämtat sig något och handlas i skrivande stund till 5,00 kronor senast betalt.

Läs mer och följ nyhetsflödet på våra bolagssidor för Move About och Lyckegård.

SvD: Klarna kan vara på väg mot en börsnotering

Betalningslösningsbolaget Klarna kommer allt närmare en börsnotering. I det tysta har bolaget gjort en uppdelning av aktierna, vilket kan vara ett steg mot en notering. Det rapporterar Svenska Dagbladet.


Klarna sade förra året att man inte påbörjat arbetet mot en börsintroduktion. Dagen efter uttalandet genomfördes en split av bolagets aktier, vilket kan vara ett steg för att förbereda sig för börsen, skriver SvD. Klarna har inte velat lämna någon kommentar till påståendet.

Bloomberg har nyligen rapporterat om att Klarna planerar ta in nytt kapital, men utanför marknaden. Samtidigt har riskaversionen på börsen tilltagit det senaste, vilket gjort att aktiekursen i noterade konkurrenter till Klarna fallit mycket.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton uppger även till SvD att det är mycket som just nu talar för att Klarna är i färd med förberedelserna.

I somras förra året nådde Klarna en värdering om 380 miljarder kronor. En eventuell notering skulle bli en av de största för ett svenskt techbolag någonsin.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarna.

Affärsvärlden avråder från att teckna noteringsaktuella BeammWave

Beammwaves produkt ska ta fram den fulla potentialen i 5G. Produkten bygger på forskning från Lunds Tekniska Högskola. Kan förhoppningsbolaget ta steget från akademin till kommersialisering?, frågar sig Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Beammwave utvecklar en antennteknik som digitalt kan rikta signalen, vilket kraftigt ökar kapaciteten. Bolaget genomför nu en nyintroduktion på First North med första handelsdag den 11 mars.

Tidningen hittar tre varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om lång väntetid, aktien börjar handlas 14 dagar efter sista anmälningsdag. Den andra flaggan avser tveksamma incitament, där bolaget använder G&W som finansiell rådgivare och certified adviser. Samtidigt äger G&W aktier i Beammwave. Den tredje flaggan gäller bristfällig information i prospektet.

"Teknologin ter sig som intressant för en lekman. Med avsaknad av både kunder och en färdig produkt samt med risk för förseningar tror Affärsvärlden att investerare gör rätt i att inte teckna denna nyintroduktion", skriver tidningen i sin slutsats och ger en tvåa i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Beammwave.

Hubbsters nyintroduktion tecknades till drygt 80 procent – aktien börjar handlas den 10 mars

Mjukvarubolaget Hubbsters nyintroduktion tecknades till 15,9 miljoner kronor, motsvarande 80,5 procent av det erbjudna antalet aktier. Anmälningstiden i erbjudandet förlängdes två gånger. Erbjudandet omfattades till 66,0 procent av teckningsåtaganden. Första handelsdag på NGM Nordic SME blir den 10 mars.

Teckningskursen var 23,40 kronor för en unit. Varje unit består av tre aktier och två vederlagsfria teckningsoptioner TO 1, vilket innebär att teckningskursen motsvarar 7,80 kronor per aktie.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hubbster.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Corem och Alm Equity bildar ett gemensamt förvaltningsbolag som ska börsnoteras

Fastighetsbolaget Corem Property och bostadsutvecklaren Alm Equity har ingått ett bindande avtal att bilda ett gemensamt förvaltningsbolag. Parterna fullföljer därmed den avsiktsförklaring som ingicks i november i fjol.

Bolagets syfte är att utveckla hyresbostäder för egen förvaltning. Fastighetsportföljen kommer omfatta dels förvaltningsfastigheter och dels byggrätter för framtida utveckling.

Byggrättsportföljen består av 65 projekt med en sammanlagd potential för 24 000 bostäder. Geografiskt är tyngdpunkten av projekten belägna i Stockholmsområdet och resterande i framförallt Mälardalen. De fastigheter och byggrätter som genom avtalet samlas i det gemensamma bolaget har tillsammans ett underliggande fastighetsvärde om 10 miljarder kronor. Tillträde planeras att ske i andra kvartalet i år.

Det gemensamma bolaget har som målsättning att skapa tillväxt och kan utökas till att inkludera flera fastighetsägare. Parterna avser att notera det gemensamma bolaget på Nasdaq Stockholm.

Läs hela nyheten.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Volkswagen undersöker börsnotering av Porsche - kan bli en av världens största noteringar


Tyska fordonsjätten Volkswagen och dess största ägare Porsche Automobil SE presenterade på torsdagen information om en möjlig börsnotering för lyxbilstillverkaren Porsche, en notering som kan komma bli en av världens största. Det skriver Reuters och framgår även av ett pressmeddelande.

Inga slutgiltiga beslut förklaras ha tagits. Vid en notering skulle Porsches aktiekapital delas upp till hälften genom preferensaktier, och resterande del i stamaktier. Omkring 25 procent av preferensaktierna skulle släppas ut på marknaden.

Vid en värdering om 90 miljarder euro skulle det resultera i tillgängliga aktier värda mer än 20 miljarder euro.

Läs hela nyheten.

Matleveransbolaget Swiggy planerar notering som kan dra in 800 miljoner dollar

Indiska matleveransbolaget Swiggy har inlett förberedelser med att dra in minst 800 miljoner dollar, motsvarande 7,5 miljarder kronor, under en börsnotering i början av nästa år. Det uppger källor till Nikkei Asia.

Kapitalinjektionen är tänkt att hjälpa bolaget öka marknadsandelar i den tuffa konkurrensen med Zomato.

Swiggy lanserades 2014 och har totalt fått in cirka 3,3 miljarder dollar i riskkapital. Softbank är dess mest profilerade ägare. När Swiggy tog in 700 miljoner dollar tidigare i år var det till en värdering av 10,7 miljarder dollar. Det är en nästan fördubbling från de 5,5 miljarder dollar som bolaget var värt vid en runda i somras.

Zomatos värdering ligger på cirka 9 miljarder dollar.

Läs hela nyheten.

Kryptobolaget Circle får dubbelt så hög värdering under spac-affär

Circle, som ligger bakom stablecoin USDC, har fått en fördubblad värdering på 9 miljarder dollar under nya villkor i samgåendet med spac:en Concord Acquisition. Det rapporterar CNBC.

När bolagen aviserade affären i juli var det till en värdering av Circle till 4,5 miljarder dollar. Nu har den siffran blivit dubbelt så hög för att återspegla bolagets förbättrade finansiella utsikter och konkurrenssituation.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ALM Equity

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt