Lista: Bästa banken att vara kund hos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Lista: Bästa banken att vara kund hos

Lista:

Vilken bank bör du välja 2023? Vi presenterar här resultaten från Svenskt Kvalitetsindex senaste bankrapport. Dessa rapporter rangordnar de banker som har högst kundnöjdhet, både generellt och inom specifika områden som bolån, privatlån, sparande och företagsbank.

Urvalet av banker kan vara överväldigande för många. Hur ska man kunna avgränsa urvalet och välja rätt bank? Svaret på denna fråga beror på flera faktorer, till exempel om du har bolån, planerar att spara och investera, ta privatlån eller om du driver ett företag.

Bankvalet baserat på individuella behov

Varje person har sina specifika behov när det kommer till banktjänster. Den bank som är bäst för en person kanske inte alls passar en annan person. Det är här som mätningar från Svenskt Kvalitetsindex kommer till stor hjälp. Utifrån dessa mätningar kan kunderna ge sin syn på bankerna i Sverige och betygsätta hur nöjda de är med sin bank.

Missa inte: Sparkonto med över 4% ränta

Fördelar med att byta bank

Att byta bank kan innebära flera fördelar, särskilt om du är missnöjd med din nuvarande bank. Om du till exempel har ett bolån och din nuvarande bank inte går med på att sänka räntan, kan du spara pengar genom att byta till en bank som erbjuder bättre villkor.

En annan orsak till att byta bank kan vara att en annan bank erbjuder bättre sparränta eller har fonder som matchar dina intressen. Tekniska aspekter blir också allt viktigare, kanske uppfyller din nuvarande bank inte alla dina tekniska önskemål. Det kan handla om problem med bankens app eller hemsida, eller att du saknar vissa digitala tjänster som mobilbetalning eller liknande.

Bästa banken för privatpersoner

Detta är en kategori där kunderna får ge betyg på hur nöjda de är med banken i allmänhet, utan fokus på specifika saker som till exempel bolån eller sparande. Här kammar Länsförsäkringar bank hem första platsen

Missa inte: Bästa bolåneräntan just nu

Bank Betyg
Länsförsäkringar Bank 73,6
Skandia 71,2
Skandia 73
ICA Banken 70,9
Handelsbanken 67,7
Övriga banker 66,9
Danske Bank 65,0
SEB 64,5
Swedbank 63,9
Nordea 62,8

Bästa banken för företagare

Här följer listan över bästa banken för företag, enligt SKI. Återigen placerar sig Sparbankerna i topp, med 72,3 poäng för att följas av Handelsbanken som också ligger strax ovanför 70-strecket, med 70,1 poäng.

Bank Betyg
Sparbankerna 72,3
Handelsbanken 70,1
SEB 67,5
Övriga banker 67,3
Länsförsäkringar Bank 66,9
Swedbank 66,8
Danske Bank 66,6
Nordea 66,1

Dags att byta bank? Så gör du

Det är relativt enkelt att byta bank eller att skaffa en till bank. Gör en lista över vilka saker du vill flytta från din nuvarande bank och meddela nya banken, till exempel:

  • Bolån och privatlån (lösa eller flytta med)
  • Konton
  • Autogiron
  • Stående överföringar
  • Sparande

Du kan även behöva kontoutdrag från den gamla banken. Tänk på att ge dina nya kontouppgifter till arbetsgivare, Försäkringskassan och liknande. Kontrollera alla dina abonnemang så att du har rätt kortuppgifter och att autogiron följer med. Om du har bundna lån kostar det att lösa dessa i förtid.

För att ta del av en större jämförelse av banker hittar du vår guide här.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt