Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

Nordea-chefen:

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. - Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.

– Du ska tänka till om någon försöker skapa en bild av att du måste göra något med ditt bankkonto. Det ska du inte göra. Det är mitt bästa råd, säger Frank Vang-Jensen.

– Lägg på luren om någon försöker stressa dig, tillägger han.

"Ett samhällsproblem i alla länder"

Han beskriver bedrägerierna som ett samhällsproblem, som finns i alla länder där Nordea har verksamhet. Men Sverige sticker ut.

– Det ser väl ut som att Sverige är lite hårdare drabbat just nu, säger han.

– Men alla nordiska länder har drabbats. Det är ett samhällsproblem i alla länder, tillägger han.

Regeringen kallade i februari upp storbankernas chefer till ett möte om problemet sedan SVT:s Uppdrag granskning visat hur en svensk liga baserad i Spanien lurade av enskilda svenska pensionärer hundratusentals kronor.

Nordea har sedan dess lanserat en ny typ av sparkonto, med fördröjda transaktioner. I veckan lanserade även ett nytt verktyg – Tillval Försiktig – som utsatta grupper kan använda för att försvåra och begränsa bedrägerier. Tillvalet innebär ett lägre tak för vilka belopp som får föras över, avaktivering av utlandsbetalningar och ett bankkort som bara går att använda i Norden.

Banken deltar också tillsammans med Handelsbanken, SEB och Swedbank i ett samarbete inom Bankföreningen med sikte på att presentera ett branschgemensamt åtgärdspaket. Enligt Nordea kommer detta komma någon gång i vår.

"Vi har alla ett ansvar"

Den nya vågen av bankbedrägerier – en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk – drabbar särskilt grupper som har svårt att hänga med i digitaliseringen av banksystemet.

– Digitaliseringen är en megatrend. Det gäller inte bara banker. Det genomsyrar allt. Och du måste förstå vilka risker som byggs upp och hur kriminella kommer att försöka utnyttja digitaliseringen till sin fördel, säger Vang-Jensen om utvecklingen.

– Vi har alla ett ansvar här. Och vi (bankerna) gör allt vi kan för att tillsammans bekämpa denna kriminalitet, tillägger han.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt