Bankerna sänker boräntan – Så hittar du lägsta räntan just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bankerna sänker boräntan – Så hittar du lägsta räntan just nu

Bankerna

Nya siffror visar att flera stora banker och bolåneinstitut har börjat sänka bolåneräntorna. Men en av de största aktörerna, SEB, har ännu inte hoppat på tåget. Är detta startskottet för en ny sänkningstrend på bolånemarknaden?

Det har skett en förändring i bolånemarknaden under början av december, sedan Riksbanken valde att pausa fler höjningar under sitt möte i slutet av november. Bankerna har börjat sänka sina listräntor, vilket markerar ett trendbrott från tidigare höjningscykel.

Statliga SBAB var först ut med att sänka listräntan på samtliga löptider, inklusive tremånadersräntan, redan den 1 december. Den 18 december valde man åter att sänka räntan för alla löptider utom rörlig (3 månaders). Som förklaring till den andra sänkningen angav SBAB:s vd Mikael Inglander;

Vi sänkte samtliga bolåneräntor för bara ett par veckor sedan men eftersom marknadsräntorna fortsatt att falla skruvar vi ner våra räntor ytterligare. Vanligen är våra bolåneräntor mycket konkurrenskraftiga och vår ambition är att de ska fortsätta att vara det även framöver."

Detta rapporterar bland annat Privata Affärer om.

En handfull banker har sänkt tremånadersräntan

Efter SBAB:s sänkning har flera andra bolåneaktörer följt efter. Men när det kommer till tremånadersräntan är det bara SBAB, Danske Bank och Stabelo som hittills har sänkt räntorna. Compricers sparekonom Christina Sahlberg är inte förvånad över att endast ett fåtal banker har sänkt tremånadersräntan.

"För att låna ut på kort sikt så påverkas bankernas upplåningskostnader mycket av styrräntan. Och den ligger kvar på 4 procent nu även om många, till motsats mot Riksbanken, tror att även den kommer att sänkas under nästa år. Så det kommer nog att ta lite tid innan vi kan se stora sänkningar på våra rörliga räntor samtidigt som de bundna bör fortsätta att sjunka."

Kommer trenden att hålla i sig?

Pressade bolåntagare kan nu alltså börja skymta en ljusning. Men kommer trenden av sänkningar att hålla i sig?

"Min gissning är lika dålig som någon annans men jag tror att i takt med att inflationen faller i världen och i Sverige så kommer räntorna att fortsätta att sjunka. Hur fort det går är svårare att sia om," avslutar Christina Sahlberg.

Läs också: Bästa tipsen för att pruta ner bolånet – Listan: Hitta lägsta räntan just nu

Jämförelse: Så hittar du lägsta bolåneräntan idag

Tabellen från Compricer nedan uppdateras med bankernas aktuella snitträntor för bolån för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att även ta del av listräntor samt för läsa mer om aktuella villkor.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Uppdaterad med ny information om SBAB:s andra sänkning den 18 december.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.