Stor genomgång: Här får du lägsta bolåneräntan idag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Stor genomgång: Här får du lägsta bolåneräntan idag

Stor

Riksbankens beslut att sänka styrräntan i maj har nu fått genomslag i bankernas rörliga snitträntor. Danske Bank har tagit ledningen med den lägsta genomsnittsräntan för maj, men skillnaderna mellan bankerna är små – men märkbara.

  • Danske Bank erbjuder den lägsta snitträntan för maj.
  • Små skillnader i snitträntor mellan de största bankerna.
  • Rörliga lån påverkas långsammare av räntesänkningar.

Riksbanken meddelade den 8 maj en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter. Denna förändring har snabbt speglats i bankernas listräntor, där samtliga stora banker utom SEB justerade sina räntor redan den 10 maj. SEB valde att vänta till den 15 maj då Riksbankens beslut trädde i kraft, rapporterar bland annat Di.

Danske Bank tar ledningen

En analys av snitträntorna för maj visar att Danske Bank nu erbjuder den lägsta snitträntan bland de stora bankerna. Detta trots att banken inte sänkte sin listränta förrän den 22 maj. Deras snittränta för maj ligger 0,24 procentenheter lägre än i april. Skandiabanken, som tidigare haft den lägsta snitträntan, har också sänkt sina räntor men visar endast en marginell minskning på 0,01 procentenheter från föregående månad.

Skillnaden i snitträntor mellan de olika bankerna är dock inte stor. Danske Banks snittränta på 4,42 procent är endast 0,31 procentenheter lägre än Nordeas 4,73 procent.

Framtida konkurrens och prutlägen

Enligt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, kan vi förvänta oss större skillnader framöver om Riksbanken fortsätter att sänka räntan. Hon noterar också att storbankerna var snabba att agera på Riksbankens besked.

"De är på hugget. Vi kan också få se att de mindre bankerna får lite bättre finansiell kraft än vad de hade förut, de hade det ju tufft i ränteuppgången. Då blir det större konkurrens med storbankerna", säger hon.

Sahlberg påpekar även vikten av att följa sin banks agerande och att se till att den sänker räntorna i samma takt som övriga aktörer och Riksbanken. Det är dock viktigt att komma ihåg att rörliga lån är bundna på tre månader, vilket innebär att det kan ta tid innan räntesänkningar får fullt genomslag på befintliga lån.

Längre räntebindningstider

Skillnaderna mellan bankerna blir tydligare när det gäller lån med längre räntebindningstider. I maj var Skandiabanken den bank som erbjöd den lägsta räntan för lån bundna på tre eller fem år, medan Länsförsäkringar låg i den högre änden av skalan.

Nedan visas snitträntor för maj månad;

Bolåneinstitut 3-månadersränta 3-årsränta 5-årsränta
Danske Bank 4,42 3,88 3,72
SBAB 4,53 3,86 3,73
SEB 4,54 3,69 3,44
Länsförsäkringar 4,54 4,26 4,10
Handelsbanken 4,60 4,15 3,85
Skandiabanken 4,62 3,62 3,41
Swedbank 4,62 4,05 3,85
Nordea 4,73 4,06 3,81

Källa: Di/Konsumenternas

Så hittar du bästa bolåneräntan idag

Bolåneräntorna ändras löpande och räntor för maj ger endast en indikation om hur det såg ut under den gångna månaden. För att hålla dig uppdaterad på de bästa färska erbjudandet kan du enkelt jämföra bolåneräntor i listan nedan, som uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Hos Börskollen följer vi noga utvecklingen på räntemarknaden och hur den påverkar både bolånekunder och konkurrensen mellan bankerna. Vi kommer fortsätta att bevaka dessa förändringar för att hålla våra läsare informerade.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt