Storbanken: Misstag att inte sänka räntan nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Storbanken: Misstag att inte sänka räntan nu

Storbanken:

Det blir ingen räntesänkning på torsdag, enligt några av landets samlade experter. Men Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, tror det kommer att ses som ett misstag i efterhand. – Det borde vara ett alternativ, säger han om en sänkning.

Inför Riksbankens nya räntebesked på torsdag är chefsekonomerna på SBAB, Länsförsäkringar, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank överens om att räntan kommer att ligga still. Det säger de på ett framträdande under politikerveckan i Visby.

Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar anser att det inte finns någon anledning för Riksbanken att överraska.

– Snarare "underraska", eller göra det så odramatiskt som möjligt. Enda anledningen till att överraska hade varit om makrobilden hade förändrats dramatiskt och det har den inte, säger hon.

Mattias Persson på Swedbank tror dock att det kommer att ses som ett misstag i efterhand att inte sänka nu.

– Det borde ha varit ett alternativ, som man stängt dörren helt för. Men tittar man på data och våra prognoser så borde det inte vara helt uteslutet, säger han.

Kanske augusti

Han räknar inte heller med några större förändringar i räntebanan.

– Vilket är rätt synd, kan jag tycka. Det kommer att vara små förändringar, men förhoppningsvis en öppning om att nästa sänkning blir i augusti eller september.

Christina Nyman på Handelsbanken höjer dock ett varningens finger för inflationen.

Starta handelskrig

– Finansministern säger att inflationskampen är vunnen. Jag tror absolut att vi har den värsta inflationen, den som är riktigt besvärlig, bakom oss. Men jag är inte lika säker på att den är stabilt nere och att vi därmed kan sänka räntan hur mycket som helst, säger hon.

Några varningssignaler på sikt för inflationen är enligt chefsekonomerna höga statsskulder i länder som Frankrike och USA och om Donald Trump blir president och gör verklighet av sina löften om olika skatter och tullar mot kinesiska varor.

– Det är ett perfekt sätt att starta ett handelskrig som kan eskalera och vara inflationsdrivande, säger Alexandra Stråberg.

Trots det är hon optimist inför 2025.

– Då kommer vi att stå här och vara jättelyckliga.

– Räntan kommer ned, inflationen har kommit ned och arbetsmarknaden tuffar på bättre. Det är avgörande för hur människor mår och om de klarar vardagsekonomin, säger hon.

Källa: Johanna Ekström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt