Största bolånebanken sämst på att sänka räntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Största bolånebanken sämst på att sänka räntan

Största

Swedbank är sämst i klassen på att sänka boräntorna när de fem största bolånebankernas snitträntor i år jämförs.

– Det är bara vi som kunder som kan göra något åt det. Ringa och tjata, hota med att flytta och kolla om man kan få lägre ränta hos någon annan. Som kund gäller det att ha koll hela tiden, att ens bank hänger med, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, om hur man som låntagare ska agera för att få lägsta möjliga ränta på sitt bolån.

Mycket klirr i kassan

Näst sämst på att sänka är Handelsbanken, som är näst störst på den svenska bolånemarknaden. Handelsbanken har sänkt sin genomsnittsränta för ett rörligt bolån med 0,26 procentenheter.

Statliga SBAB och Wallenbersgsfärens storbank SEB har samtidigt sänkt den genomsnittliga rörliga räntan på bolån med 0,32 respektive 0,34 procent.

Skillnaden kan låta liten – några enstaka hundradelar av en procent. Men när det handlar om en bank som Swedbank, med snudd på 1 000 miljarder utlånat i form av bolån, ger de extra räntepunkterna ganska mycket klirr i kassan, enligt Sahlberg.

– Bankerna har så otroligt många kunder som inte reagerar och då kan de fortsätta tjäna pengar på dem. Det är lite taskigt det där. Det är de som är trogna och inte bråkar som får betala den höga räntan, säger hon.

Nordea har sedan årsskiftet sänkt sin genomsnittsränta för rörligt bolån med 0,28 procentenheter. Men Nordea är trots detta den bank som tar mest betalt för sina bolån, med en rörlig ränta på i snitt 4,64 procent i juni.

Swedbank är näst dyrast, på 4,62 procent. De andra tre – Handelsbanken, SEB och SBAB – låg strax under 4,50 procent i snittränta på rörligt bolån i juni.

Snålast med sparränta

I andra vågskålen hos bankerna hittar man de räntor de erbjuder sina kunder på vanliga sparkonton. De har sänkts med 0,20-0,25 procentenheter sedan januari, visar månatliga rapporter från Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Handelsbanken och SEB är efter årets sänkningar snålast med räntor på 1,75 procent. Nordea och Swedbank ligger något högre, på 1,80 respektive 1,90 procent. Statliga SBAB toppar med en sparränta på 3,75 procent.

Fakta: Swedbank störst på bolån

Utlåningen till svenska hushåll med säkerhet i bostäder – så kallade bolån – uppgår i runda slängar till drygt 4 100 miljarder kronor, enligt Statistiska centralbyråns finansmarknadsstatistik från maj 2024.

Swedbank är störst på den svenska bolånemarknaden, enligt senast tillgänglig statistik från Bankföreningen som beskriver läget sommaren 2023:

Swedbank: 22 procent

Handelsbanken: 21 procent

Nordea: 14 procent

SEB: 13 procent

SBAB: 8 procent

Källa: Svenska Bankföreningen

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt