Trio av svenska AI-stjärnor att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Trio av svenska AI-stjärnor att hålla ögonen på

Trio

Det är inte bara USA-jättarna som är vinnare på megatrenden artificiell intelligens, AI. Stockholmsbörsen har flera framstående bolag som kan skörda frukter av AI-revolutionen. Dagens Industri har identifierat tre svenska bolag som är värda att uppmärksamma.

  • Atlas Copco satsar på vakuumteknik inom halvledarindustrin.
  • Munters ser ökad efterfrågan inom kyllösningar för datacenter.
  • Boliden gynnas av ökande kopparbehov för AI-utvecklingen.

Atlas Copco

Atlas Copco, en av Stockholmsbörsens mest lysande stjärnor, har sitt starkaste kort inom affärsområdet vakuumteknik, påpekar Dagens Industri i en analys. Detta område drar nytta av den heta halvledarindustrin, även om orderingången har fallit något i det senaste kvartalet. Värderingen av Atlas Copco är hög, vilket kan göra det till ett mindre attraktivt köpläge just nu. Men framtida kursfall kan erbjuda intressanta möjligheter för investerare.

Munters

Munters, ytterligare ett Wallenbergbolag, har sett en massiv ökning av orderingången inom affärsområdet Data Center Technologies, som levererar kyllösningar till datacenter. Även om orderingången föll något under 2022 på grund av tidigarelagda beställningar, är det sannolikt att företaget kommer att gynnas av den förväntade utbyggnaden av datacenter. Ett potentiellt försäljning av affärsområdet Foodtech kan dessutom förbättra både lönsamhet och värdering.

Boliden

Boliden, som producerar nödvändiga råvaror som koppar, är en annan svensk AI-stjärna, konstaterar DI vidare. Koppar är avgörande för både elnät och elektronik, vilket gör det viktigt för AI-utvecklingen som kräver allt mer elektricitet. Med tanke på att nya gruvor tar lång tid att bygga ut, särskilt i stabila västländer, står Boliden väl positionerat för framtiden. Trots att kopparpriset nyligen nådde nya rekordnivåer, har Boliden en låg värdering, vilket gör bolaget till en potentiell uppköpskandidat.

Vi på Börskollen ser att dessa tre bolag har en spännande framtid inom AI-utvecklingen och kan vara värda att följa noga framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlas Copco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt