Verkstadsaktierna med störst rasrisk – enligt analytikerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Verkstadsaktierna med störst rasrisk – enligt analytikerna

Verkstadsaktierna

Analytiker börjar tycka att aktierna i verkstadsbolagen har blivit fullvärderade efter en stark inledning på året, visar en undersökning av Placera. Oron för att missa tåget snarare än att bli påkörd präglar nu börshumöret, och det är tydligt att de svenska industribolagen med global närvaro kan glädjas åt utsikterna för en mjuklandning snarare än en global recession.

  • Verkstadsbolagens aktier kan vara övervärderade efter stark start på året.
  • Börshumöret indikerar stor riskvilja och en minskad rädsla för en global recession.
  • Vinstprognoserna inom sektorn har inte ökat i samma takt som aktiekurserna.

Enligt Placeras genomgång har tio av Sveriges största verkstadsbolag i genomsnitt sett sina aktiekurser stiga med 11 procent på Stockholmsbörsen i år. Denna ökning, från redan höga startpunkter, har i flera fall lett till rekordhöga kurser. Detta har lett till att analytiker börjar bli oroliga för att aktierna kan vara övervärderade.

En snabbtitt på Volvos kursgraf ger en god bild över den makalösa kursresa som många bolag inom verkstadssektorn har gjort på sistone.

Verkstadsaktierna med störst rasrisk – enligt analytikerna

Den genomsnittliga riktkursen för dessa bolag ligger under den aktuella aktiekursen, med endast Assa Abloy som undantag. Det är dock viktigt att notera att riktkurser tenderar att vara eftersläpande och att det finns analysfirmor som har mer positiva eller negativa prognoser än genomsnittet.

Nedan är listan sorterad efter de aktier med störst avstånd till de aggregerade snittet av analytikerna riktkurser.

Bolag Avstånd riktkurs %
Trelleborg -14%
Alfa Laval -11%
ABB -10%
Epiroc -6%
Hexagon/Volvo -5%

Källa: Placera

Tips: Ett smidigt sätt att löpande hålla dig uppdaterad kring analytikernas justeringar av riktkurser är att följa vår sida Riktkurskollen, där du kan söka fram alla riktkurser som vi hittad per bolag.

En annan anledning till den försiktiga inställningen till aktiekurserna är att de inte har ökat i samma takt som vinstprognoserna. Vinstprognoserna har i genomsnitt stått stilla i år medan aktiekurserna har stigit, vilket har drivit upp värderingarna, förklarar Placera, och lyfter fram Sandvik (-15%), Epiroc (-7%) och Alfa Laval (-4%) som de bolag mest sämst vinstprognoser för helåret 2024.

Vinstmotorn måste ta vid

Det är inte ovanligt att aktiekurserna ökar innan vinsterna gör det, men detta beror på att vinstförväntningarna inte får sig en törn. Därför blir den kommande rapportperioden avgörande.

"Värderingsmotorn har nu gjort den första och enkla delen av jobbet för aktiekurserna, nästa steg är att vinstmotorn måste ta vid snart. Annars kommer sektorn att börja tappa höjd på börsen", avslutar man.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Assa Abloy

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt