Vilket blir Riksbankens nästa drag? Så går förhandssnacket
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Vilket blir Riksbankens nästa drag? Så går förhandssnacket

Vilket

På torsdag väntas Riksbanken lämna sitt senaste räntebesked. Trots tidigare sänkningar och en något högre inflation än väntat i maj, förutspår många analytiker att styrräntan kommer att förbli oförändrad. Frågan är när nästa sänkning kan komma.

  • Riksbanken förväntas lämna styrräntan oförändrad i juni.
  • Inflationen i maj var något högre än väntat.
  • Nästa möjliga räntesänkning kan ske i augusti eller september.

Riksbanken kommer att lämna sitt räntebesked torsdagen den 27 juni klockan 09.30. Morningstar har i en artikel summerat en del av förhandsdiskussionerna bland experter.

Riksbankens tidigare räntebeslut

I maj sänkte Riksbanken styrräntan och meddelade att ytterligare två sänkningar kan komma under andra halvåret, förutsatt att inflationen utvecklas som väntat. Samtidigt lyfte direktionen fram risker för inflationen, särskilt från den internationella utvecklingen och den svaga växelkursen.

"Direktionen var enig i slutsatsen att en gynnsam inflationsutveckling var viktigare än växelkursen. Dessutom har kronan stärkts sedan början av maj," skriver SEB:s internationella chefsstrateg Amanda Sundström och chefsstrateg Olle Holmgren, rapporterar Morningstar.

Inflationen i maj och dess påverkan

Inflationen i maj var högre än väntat, vilket gör en räntesänkning i juni osannolik. Inflationstakten enligt KPI var 3,7 procent i maj, en nedgång från april då den var 3,9 procent.

"Kommunikationen från direktionen efter majmötet har varit tydlig med att en junisänkning är osannolik," resonerar SEB:s chefsstrateger. Även Swedbanks analytiker Jesper Hansson förväntar sig att styrräntan förblir oförändrad i juni.

När kan nästa räntesänkning ske?

Enligt SEB:s Amanda Sundström och Olle Holmgren kan nästa räntesänkning ske i augusti. Swedbank tror också på tre räntesänkningar i år, men ser september som mer troligt för nästa sänkning.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson räknar med mindre förändringar av räntebanan och förutspår en sannolikhet på omkring 40 procent för en sänkning i augusti. Handelsbanken tror däremot att nästa sänkning kommer i september, följt av ytterligare sänkningar tills styrräntan landar på 2,25 procent i december 2025, skriver Morningstar.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen och hålla er uppdaterade om Riksbankens beslut och dess påverkan på marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt