Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Flera

Flera banker kommenterar Riksbankens trippelhöjning

Riksbanken höjde idag styrräntan som väntat med 75 punkter till 2,5 procent. Strax efter beslutet har flera marknadsaktörer kommenterat höjningen. Många reagerar på de uppdaterade prognoserna.

Höjningen var i linje med storbankens Nordeas förväntan. Dock var Riksbanken något mer aggressiv än vad Nordea hade förväntat sig. Direktionen var enig i sitt beslut om en trippelhöjning. Nordea hade väntat sig att minst två ledamöter skulle vara emot.

"Dessutom var räntebanan något högre än vad vi hade förväntat oss. Banken kommer alltså att göra vad som krävs för att få ner inflationen, även om det leder till en markant nedgång i ekonomin", skriver Nordea i en kommentar.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, fokuserar i sina kommentarer på den nya räntebanan som spår en topp på strax under 3 procent.

"Det är en för låg styrränta för att inflationen ska sjunka så pass mycket, enligt vår bedömning. Jag tror att den strukturella inflationen är högre än vad Riksbanken räknar med", säger Feste i en kommentar.

Enligt Feste är alternativscenariot med en betydligt högre ränta mer sannolikt.

Handelsbanken lägger också fokus på alternativscenariot som det beskriver som hökaktigt.

"Den övergripande tonen är hökaktig och i händelse av ytterligare uppåtriktade inflationsöverraskningar förebådar scenarioanalysen en kraftfull ytterligare åtstramning av politiken jämfört med basprognosen", skriver Handelsbanken om alternativscenariot

"För att förstärka det hökaktiga intrycket av denna scenariopublikation är det faktum att ett lägre inflationsscenario än väntat knappt nämns alls."

Danske Bank lyfter att beskedet var väntat och att reaktionen på marknaden därmed bör bli dämpat. Även den höjda räntebanan var i linje med bankens förväntningar.

Framöver signalerar Riksbanken för att fler höjningar kan ske. Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, utgör det ett hökaktigt tecken från centralbanken.

"75 (punkter) nu var väntat, prognosen på 25 i februari var väntat, men 25 i april är inte något som ligger i korten och inget de har signalerat", säger Winsth till Dagens industri.

"Jag tror att det finns en chans att de inte kan göra det för att svensk ekonomi har hunnit bromsa in så mycket då. Och gör de det tror jag att det är fel, att det inte är bra för svensk ekonomi."

Till Dagens industri säger Winsth att hon tror Riksbanken är för optimistisk gällande sin prognos för tillväxten.

"Vi ser tydligt, och inte minst hör när vi pratar med företagen, hur snabbt det nu svänger om", säger Winsth. "Då menar jag att det inte är lämpligt att höja med 25 punkter i april”.

Nästa räntebesked för Riksbanken är i februari. Mötet blir nya riksbankschef Erik Thedéens första.

Enligt Swedbank kommer Riksbanken höja med 50 punkter vid mötet i februari.

"Vi ser att inflationen kommer att fortsätta att stiga under månaderna fram till Riksbankens beslut i februari, och med tanke på att andra centralbanker höjer räntan kommer Riksbanken att anse att det är nödvändigt med ytterligare en stor räntehöjning i februari".

Nordea tror att centralbanken höjer med 25 punkter i februari.

https://www.di.se/nyheter/chefsekonomen-mer-hokaktigt-an-vantat/

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt