Nyhet

Kopparpriset

Kopparpriset väntas rusa de närmaste åren enligt analytiker - Di

Trots rusningen under pandemin står kopparn, till följd av den gröna omställningen, bara i början av en ny supercykel. Det uppger råvaruexperter för Dagens industri och varnar för en långvarig utbudsbrist och ett prislyft på minst 50 procent de närmaste åren.

- Det är troligen för sent för att förhindra extrem knapphet och ett högt pris, säger Nicholas Snowdon, analyschef för basmetaller på Goldman Sachs till tidningen. Han får medhåll av Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror på SEB.

Kopparpriset har haft en stark utveckling under pandemiåren. Sedan årsskiftet 2019/2020 har priset rusat med över 60 procent och handlas nu återigen nära 10 000 dollar per ton.

Goldman Sachs spår att kopparpriset kommer stiga under året med 20 procent till 12 000 dollar per ton. SEB tror på en uppgång till 11 000 dollar per ton. Både Goldman Sachs och SEB tror att kopparpriset kommer nå 15 000 dollar inom de närmaste åren.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt