Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

NorgeFoto: Unsplash.com

Norge vill införa skatt på laxnäringen - sektorn tyngs rejält på börsen

Norges regering föreslår en skatt på 40 procent för uppfödning av lax och öring på volymer över 4 000 - 5 000 ton. Det framgår av ett pressmeddelande.

Skatten skulle börja gälla från och med 2023 och generera årliga intäkter på 3,65-3,8 miljarder norska kronor. Dessa skulle delas lika mellan staten och kommunerna.

Förslaget kommer att från och med idag skickas ut för konsultation med tidsfristen satt till den 3 januari 2023.

Pareto Securities har kommenterat skatteförslaget och konstaterar att det innebär en effektiv skattesats på 62 procent för fiskodlarna. Av de noterade bolagen på Oslobörsen bedöms Salmar vara mest påverkade på kort sikt till följd av sin höga vinstandel från laxodling i Norge.

Enligt Pareto är inte alla detaljer kring skatten ännu spikade, inklusive hur de påverkar varje bolag, men en bästa gissning är att detta kommer leda till sänkta vinstestimat på 15-30 procent för följande bolag; Mowi, Salmar, Leroy Seafood Group och Grieg Seafood Group.

Samtliga aktierna faller tvåsiffrigt på Oslobörsen.

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/profits-from-natural-resources-will-be-better-distributed/id2929123/

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Grieg Seafood

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.