Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Platzers eget kapital ökar 6-7 kronor per aktie efter detaljplan Södra Änggården vinner laga kraft

Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagan av detaljplanen för Södra Änggården i Göteborg. Domen kan inte överklagas och detaljplanen för omvandling av Högsbo industriområde till Södra Änggården har därmed vunnit laga kraft. Det skriver fastighetsbolaget Platzer i ett pressmeddelande.

Platzer är idag största fastighetsägare i området och kommer under byggskedet att vara kvar och samordna utvecklingen av Södra Änggården. Detta kommer att ske tillsammans med de aktörer bolaget under 2017 och 2018 tecknat avtal med om merparten av de nu tillskapade bostadsbyggrätterna.

Bostadsaktörerna är Bonava, Peab Bostad, Månsson Fastigheter, Hökerum Bygg och Skanska Nya Hem. I området kommer det även fortsätta finnas kommersiella fastigheter som Platzer kan utveckla som parkeringshus, skola och förskola.

Den totala intäkten för Platzer bedöms uppgå till 1,8 miljarder kronor, varav 1,6 miljarder kronor gäller hittills tecknade avtal, enligt tidigare kommunikation. Fastigheterna är sålda som färdiga att påbörja byggnation, vilket innebär att Platzer bär kostnader för till exempel rivning, sanering och exploateringskostnader för vägar och parker.

Platzer har inte redovisat resultateffekt av försäljningen tidigare, utan värdering av byggrätterna kommer att ske nu när detaljplanen vunnit laga kraft. Resultateffekten kommer att redovisas som värdeförändring fastigheter i andra kvartalet 2022 och bedöms öka eget kapital med 6-7 kronor per aktie.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt