Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Smart

Smart Eye spikar villkor för nyemissionen - rejäl rabatt

Teknikbolaget Smart Eye genomför den tidigare kommunicerade nyemissionen om 324 miljoner kronor. Det sker med en rejäl rabatt mot gårdagens stängningskurs vid 44,80 kronor.

Villkoren är 4:7, innebärande att sju befintliga aktier ger rätt att teckna fyra nyemitterade aktier till teckningskursen 25,50 kronor per aktie. Teckningsperioden är 2 till och med 13 februari 2023.

I emissionslikviden på 324 miljoner kronor före emissionskostnader avses cirka 38 miljoner tecknas av styrelseledamöter och ledande befattningshavare. Det motsvarar 12 procent av emissionen. Därtill har vissa styrelseledamöter och personer i ledningen, bland annat Martin Krantz, med ett totalt ägande om 9 procent, åtagit sig att teckna ett antal aktier motsvarande minst likvid som erhålls från försäljning av teckningsrätter som motsvarar upp till 7 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

Vidare har flera fondbolag såsom Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur, Consensus Asset Management, Vasastaden och Aktia Asset Management ingått avsiktsförklaringar om att teckna aktier i nyemissionen för cirka 79 miljoner kronor, eller cirka 24 procent av emissionsbeloppet.

Slutligen garanterar garanter resterande del om cirka 209 miljoner kronor.

Emissionskostnaderna väntas bli cirka 35 miljoner kronor. Nettolikviden om 289 miljoner kronor kommer att användas till att bland annat betala tillbaka brygglån. Detta motsvarar 60 miljoner kronor.

Vidare kommer 45 procent att användas för forskning och utveckling av företagets DMS-projekt. Detta arbete sker ihop med olika fordonstillverkare. Cirka 25 procent kommer att användas inom forskning och utveckling inom Interior Sensing. Detta skall säkerställa långsiktig konkurrenskraft för bolaget.

Vidare kommer 15 procent att användas för att expandera eftermarknadserbjudandet inom Automotive och Applied AI Systems.

Resterande 15 procent kommer att användas för att finansiera den löpande verksamheten.

Carnegie är rådgivare.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Smart Eye

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Smart Eye

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.