Efter succéveckan – startskottet för nästa stora IPO-våg?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Efter succéveckan – startskottet för nästa stora IPO-våg?

Efter

Under de senaste veckorna har vi fått se ett riktig uppsving för nykomlingar på börsen, med en handfull högprofilerade noteringar som har haft tvåsiffriga rusningar i samband med debuten. Bland dessa finns seriell förvärvaren Karnell, tidigare EQT-ägda hudvårdsjätten Galderma och ett antal amerikanska bolag. Denna positiva trend kan vara början på en kommande noteringsboom, enligt experter inom området.

  • Fem nyligen börsnoterade företag hade en stark vecka med tvåsiffriga rusningar.
  • Detta kan signalera starten på en kommande noteringsboom, enligt experter.
  • Bland de starka nykomlingarna finns seriell förvärvaren Karnell, hudvårdsjätten Galderma och sociala plattformen Reddit.

Fem lyckade internationella noteringar under de senaste veckorna

Vecka 12 blev en stark vecka för börsnoteringar, med fyra nykomlingar som upplevde betydande uppsving. Bland dessa är det serieförvärvaren Karnell och EQT:s hudvårdsjätte Galderma som har stått för de mest framstående börsdebuterna.

Karnell var upp över 70 procent vid debuten på Stockholmsbörsen, medan Galderma steg 14 procent på Zürichbörsen, trots en hög introduktionsvärdering på 147 miljarder kronor.

Som vi tidigare har rapporterat om har även i USA intresset för börsnoteringar varit starkt under de senaste veckorna. Sociala medieplattformen Reddit och IT-företaget Astera Labs såg båda betydande uppgångar under sin debutdag, med 48 respektive över 70 procent.

Dessutom fick vi se den finansiellt pressade expresidenten Donald Trumps mediebolag Trump Media – med plattformen Truth Social – rusa i börsöppningen i debuten på amerikanska Nasdaq-börsen dagarna före påskledighet.

Aktien i Trump Media & Technology Group steg direkt med runt 55-60 procent till 78 dollar i öppningen på Wall Street innan handeln snabbt handelsstoppades eftersom kursreaktionen blev häftig. Strax därefter lyftes stoppet och aktien sjönk tillbaka till runt 40 procent plus, och efter slagig handel stängde den på 16,1 procent upp.

En möjlig noteringsboom att vänta?

Enligt Andreas Dalhäll, noteringschef på revisionsbyrån EY, kan detta vara startskottet för en kommande noteringsboom. ”Kursreaktionen indikerar att priset kanske var lågt, men det ger en bra skjutseffekt för börsnoteringar generellt. Det här ska vara börsnoteringen som startar den kommande svenska IPO-vågen”, säger han i en kommentar.

Adam Kostyál, ny VD för Nasdaq, ser en ljusare framtid för börsnoteringar. I en intervju med ekonomikanalen EFN förklarade han att inflationen är på väg ner och att ränteläget stabiliseras. "Riskaptiten för framtiden ökar och vi börjar nu se på europeisk basis fler IPO:er. En i Tyskland och en i Schweiz", sa han.

Men frågan kvarstår om denna trend kommer att hålla i sig. Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie och Andreas Dalhäll är överens om att det är ränteläget som kommer att avgöra noteringsklimatets framtid.

"Vi har ganska bra visibilitet på IPO-marknaden och det är inte så mycket som ska ut innan sommaren. Det finns kandidater planerade men vi har höga förväntningar på andra halvåret 2024. Den stora frågan är räntan och att sänkningarna blir av. Då kan börsnoteringarna bli desto fler", säger Andreas Dalhäll.

Flera tech-bolag väntas börsintroduceras i USA senare i år, bland annat svenska Klarna. På Börskollen följer vi denna utveckling noggrant och kommer att fortsätta rapportera om kommande börsnoteringar och hur marknaden utvecklas.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Karnell Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt