IPO: Teckna Karnell? Experter tycker till inför årets första notering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO: Teckna Karnell? Experter tycker till inför årets första notering

IPO:

Inom kort noteras industriteknikbolaget Karnell på Nasdaq Stockholm med planerad första handelsdag den 22 mars. Noteringen, som är årets första på Stockholmsbörsen, är så pass viktig att den kan komma och stätta tonen årets noteringsklimat! Men, ska man teckna eller avstå? Vi summerar hur analytikerna ställer sig till IPO:n!

  • Nasdaq Sveriges vd Adam Kostyál tror på en ljusare framtid vad det gäller IPO:er på Stockholmsbörsen. Investmentbanken Carnegies Karl Hedberg instämmer.
  • Industriteknikbolaget Karnell planerar att noteras på Nasdaq Stockholm den 22 mars.
  • Börskollen summerar hur experter som Affärsvärlden, Privata Affärer, Börsveckan och nu även DI ställer sig till IPO:n.

Ljusning på noteringsfronten?

Adam Kostyál, ny VD för Nasdaq, säger i en intervju med ekonomikanalen EFN att han nu ser betydligt ljusare noteringsklimat:

“Vi ser att inflationen är på väg ned och att räntan håller på att stabiliseras. Riskaptiten för framtiden ökar och vi börjar nu se på europeisk basis fler IPO:er. En i Tyskland och en i Schweiz”, beskriver han.

Han nämner också årets börsdebutant Karnell, där en lyckad debut kan öka intresset för fler:

“Vi hoppas att de här gör bra ifrån sig för det kommer att öka förtroendet. Det finns stort intresse och många bolag som gör sig redo”, säger han och lyfter att andra halvan av 2024 sannolikt kommer att vara betydligt mer aktivt – och att 2025 ser ännu mer intressant ut på noteringsfronten!

I en artikel från Carnegie får han medhåll av Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, som anser att mycket talar för att vi får se fler börsnoteringar i vår där han lyfter att inte minst lär private equity-bolagen vara aktiva säljare.

"Jag tror att ett par bolag kommer testa marknadens intresse för nya bolag i närtid. Investerarna lär fortsatt vara selektiva, men vi vet att pipelinen är stor när väl börsnoteringsfönstret börjar öppnas", förklarar han och fortsätter;

"Sannolikt vill de göra exits i många bolag, trots att värderingarna inte är på den allra högsta nivån. En viktig drivkraft är att de vill skapa bättre förutsättningar för deras investerare att vara med i nya investeringar."

Om Karnell – årets första IPO

Karnell är en serieförvärvare som köper upp små och medelstora industriteknikbolag. Koncernen består idag av ett dussintal bolag som tillsammans omsätter drygt 1,3 miljarder kronor.

Konkurrerande bolag är bland annat Addtech, Lagercrantz, Bergman & Beving samt Volati. Trender som gynnar Karnells grupp av olika industribolag är flytt av produktion tillbaka till Europa, automatisering och elektrifiering.

Karnell avser att använda nettolikviden till att finansiera framtida förvärv, antingen i form av förvärv av nya verksamheter eller tilläggsförvärv till befintliga koncernbolag.

Läs även: Karnell vill till börsen för att fortsätta köpa nischade bolag

Tips: I videon nedan intervjuar Avanza respresentanter från bolaget inför noteringen:

Teckningskursen hamnar i intervallet 26 till 30 kronor per aktie, vilket motsvarar en så kallad pre-money värdering av bolaget på 1 108 till 1 278 miljoner kronor. Den exakta teckningskursen väntas offentliggöras omkring den 21 mars.

Anmälningstiden inleddes den 13 mars och avslutas den 20 mars för allmänheten respektive den 20 mars (nedkortad från tidigare 21 mars) för institutionella investerare.

Hur ställer sig experterna till Karnell-noteringen?


"Prickfritt": Positiv analys från Affärsvärlden
Affärsvärlden har granskat Karnell i samband med bolagets planerade börsintroduktion. Tidningen hittar inga varningsflaggor och ser en god potential för aktien på medellång sikt.

"Investerare som gillar lite mindre serieförvärvare och inte räds risknivån kan teckna en post", skriver Affärsvärlden i sin analys.

I analysen ser man att Karnells fokus på förvärv av små- och medelstora industriteknikbolag kan vara en intressant investeringsmöjlighet för dem som är villiga att ta en viss risk. Med den planerade noteringen på Nasdaq Stockholm får bolaget en ytterligare plattform för tillväxt.

Börsveckan: Attraktiv investering – teckna
Trots två svaga år rent resultatmässigt, rekommenderar Börsveckan att teckna aktien.

"Sammantaget så är det inget gjutet ”teckna” i Karnell som har en hel del att bevisa efter två svagare år, men vi har tagit höjd för en svagare utveckling och värderingen är ändå så pass låg att det är värt att teckna aktien", skriver man.

Hernhag: Värd en chansning
I Privata Affärer skissar Marcus Hernhag på en vinst på ca 1,50 kr per aktie under 2024, vilket med en teckningskurs mitt i teckningsintervallet skulle ge ett p/e-tal på ca 19.

"Det är klart överkomligt, även risken finns att konjunktursvackan biter hårdare än så," skriver han.

Han lyfter Rusta som en nyligen lyckad notering och att riskviljan har ökat på börsen efter en positiv period. Karnell har dessutom fina ankarinvesterare som Berenberg, Handelsbanken Fonder och Swedbank Fonder, vilka tecknar nästan halva erbjudandet.

"Saknar du en förvärvsglad industrigrupp i portföljen och står ut med teckningsintervallet kan du teckna Karnell", skriver Hernhag.

DI: Teckna Karnell
Vi uppdaterar idag 20 mars även med Dagens industris rekommendation, där man råder investerare att teckna i Karnells kommande börsnotering. Trots en svag nordisk byggkonjunktur och bolagets korta historia bedöms risken vara låg.

Läs även: Reddits IPO kraftigt övertecknad - enligt källor

Tips: Håll koll på nyhetsflödet inför noteringen genom att ladda ner vår app och skapa en bevakning för Karnell – då får du automatiska pushnotiser vid nya nyheter och kan följa vad analytikerna tycker om bolaget.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Addtech

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt