Fusionsvåg i skogen – därför kan Billerud bli nästa uppköp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Fusionsvåg i skogen – därför kan Billerud bli nästa uppköp

Fusionsvåg

Internationella skogs- och pappersbolag genomgår just nu en fusionsvåg, med flera stora affärer under det senaste året. Även om den ännu inte nått Sverige, pekar analytiker på att Billerud kan bli en potentiell uppköpskandidat tack vare sin attraktiva position inom vätskekartong och låg värdering.

  • Analytiker ser Billerud som en möjlig uppköpskandidat.
  • Fusionsvågen inom skogs- och pappersindustrin har ännu inte nått Sverige.
  • Brist på ved och ingen egen skog gör Billerud sårbart.

Fusionsvåg sveper över industrin

Under de senaste kvartalen har en fusionsvåg svept över internationella skogs- och pappersbolag, rapporterar nyhetsbyrån Direkt. Det började med att Smurfit Kappa köpte Meadwestvaco förra året och har fortsatt med bud på DS Smith och International Paper. Även om vågen ännu inte nått Sverige, menar analytiker att utomnordiska bolag kan börja titta på svenska företag som potentiella uppköpskandidater.

Billerud i fokus

Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank, säger i en intervju med nyhetsbyrån Direkt att Billerud är den mest sannolika uppköpskandidaten. Han pekar på företagets låga värdering, avsaknad av egen skog och attraktiva position inom vätskekartong som faktorer som kan göra Billerud till ett intressant objekt. Möjliga köpare kan vara aktörer inom vätskekartong, särskilt från Latinamerika, som vill etablera sig i Norden.

Ägarstruktur och framtida investeringar

Förutom bristen på egen skog, är Billeruds ägarstruktur också intressant. Största ägare är svenska AMF med 16 procent av aktierna, följt av Frapag med 12 procent. Frapag är en österrikisk familjeägd investerare som tidigare har varit inblandad i andra stora uppköp inom sektorn.

De större svenska skogsbolagen som SCA, Stora Enso och Holmen står inför egna utmaningar och det är osannolikt att de skulle vara intresserade av att köpa Billerud.

Samtidigt har SCA redan gjort investeringar i bioraffinaderier och andra projekt, men dessa möter motstånd på kapitalmarknaden. Det är tydligt att sektorn går in i en ny fas där traditionell tillväxt genom ökad vedförbrukning inte längre är hållbar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Billerud

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt