Genomgång: Banken som sänkt boräntan minst – och här får du bästa räntan idag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Genomgång: Banken som sänkt boräntan minst – och här får du bästa räntan idag

Genomgång:

Swedbank har visat sig vara den långsammaste aktören när det gäller att sänka boräntan bland Sveriges fem största bolånebanker under året. För att få lägre ränta uppmanas låntagare att hålla sig informerade, aktivt förhandla och eventuellt även överväga att byta bank för att få bättre villkor.

  • Swedbank har sänkt boräntorna minst av storbankerna.
  • SEB och SBAB har genomfört de största räntejusteringarna nedåt.
  • Vi listar bankerna som erbjuder bäst villkor för bolån och sparkonto just nu.

Som vi tidigare har rapporterat är Swedbank den bank som har sänkt boräntorna minst bland de fem största bolånebankerna i Sverige under året. Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, betonar vikten av att kunderna själva är aktiva för att få bästa möjliga ränta.

Enligt Statistiska centralbyråns finansmarknadsstatistik uppgick den totala utlåningen till svenska hushåll i form av bolån till cirka 4 100 miljarder kronor i maj 2024. Swedbank är den största aktören på denna marknad med en andel på 22 procent, följt av Handelsbanken med 21 procent, Nordea med 14 procent, SEB med 13 procent och SBAB med 8 procent.

Kundernas roll i ränteförhandlingar – här hittar du bästa erbjudandet idag

Christina Sahlberg påpekar att det enda sättet för kunder att få lägre ränta är att själva ta initiativ. "Det är bara vi som kunder som kan göra något åt det. Ringa och tjata, hota med att flytta och kolla om man kan få lägre ränta hos någon annan. Som kund gäller det att ha koll hela tiden, att ens bank hänger med," säger hon.

Handelsbanken, som är näst störst på bolånemarknaden, är näst sämst på att sänka räntan. SBAB och SEB har däremot genomfört de största sänkningarna på 0,32 respektive 0,34 procentenheter.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Små skillnader, stora belopp

Trots att skillnaden i räntesänkningar kan verka små, får det stora ekonomiska konsekvenser för bankerna. Swedbanks drygt 1 000 miljarder kronor i utlåning innebär att även små räntejusteringar kan generera betydande belopp.

Nordea har sänkt sin rörliga ränta med 0,28 procentenheter sedan årsskiftet, vilket ändå gör den till den dyraste banken med en snittränta på 4,64 procent i juni. Swedbank följer tätt efter med 4,62 procent, medan Handelsbanken, SEB och SBAB ligger strax under 4,50 procent.

Snålast med sparränta – här hittar du bästa erbjudandet idag

Bankerna har också sänkt räntorna på vanliga sparkonton under året. Handelsbanken och SEB erbjuder de lägsta räntorna på 1,75 procent, medan SBAB toppar med 3,75 procent. Nordea och Swedbank ligger något högre med 1,80 respektive 1,90 procent.

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Vi på Börskollen rekommenderar att vara aktiv och hålla sig informerad för att kunna ta fördel av de bästa erbjudandena på marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt