IPO-nytt: 8 spännande IPOs att hålla ögonen på och så gick veckans premiärer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: 8 spännande IPOs att hålla ögonen på och så gick veckans premiärer

IPO-nytt:

IPO-marknaden börjar åter vakna till liv efter en lugnare start på året och vi har under veckan som gått sett ett antal nya bolag kommunicera planer om börsnoteringar. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Affärsvärldens IPO-guiden landar i ett neutral råd för Smart Valor


Affärsvärldens IPO-guiden har analyserat Smart Valor som är på väg att noteras på First North den 10 februari. Smart Valor tillhandahåller en plattform som kopplar ihop privatpersoner och institutioner med olika typer av blockkedjeteknik. Bolaget grundades i Schweiz 2017 och har idag 35 anställda.

"Smart Valors IPO innehåller alltför många riskmoment för att vi ska känna oss bekväma med ett teckna-råd. Det äkta paret Feldmeier behåller mycket makt i bolaget, B2B-lösningen är oprövad och framförallt har vi svårt att sia om framtiden för kryptomarknaden", skriver tidningen.

Affärsvärlden skriver vidare: "För att investera i detta projekt bör man tro på en ljus framtid för krypto samt ha en stryktålig portfölj. Det kan nog bli svängigt framöver. Vi landar i ett neutralt råd".

IPO-guiden hittar tre flaggor i Smart Valor: Tveksamma incitament, Komplext erbjudande samt Bristfällig information.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Smart Valor.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Newbury Pharmaceuticals faller i premiärhandeln på First North

Läkemedelsbolaget Newbury Pharmaceuticals började i dag den 4 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet NEWBRY.

Newbury är ett svenskt företag grundat 2020 som fokuserar på att tillhandahålla receptbelagda läkemedel till patienter och läkare på den skandinaviska marknaden. Bolaget fokuserar på specialmedicin och egna varumärken med starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi. För detta ändamål har en portfölj med totalt 27 produkter inlicensierats, vilket förväntas generera ett stabilt flöde av produktlanseringar under de kommande åren.

Nyintroduktion tecknades till 127 procent och erbjudandet blev därmed övertecknat. Bolaget emitterade 3,85 miljoner nya aktier till teckningskursen 13 kronor per aktie. Newbury tillfördes 50 miljoner kronor före emissionskostnader och drygt 1 500 nya aktieägare. Bolaget hade erhållit teckningsåtaganden om 40 miljoner kronor, motsvarande 80 procent av erbjudandet.

Aktien handlas i skrivande stund till 11,40 kronor, vilket motsvarar en kursnedgång på ca 12 procent.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Newbury Pharmaceuticals.

Learning 2 Sleep faller kraftigt i premiärhandeln på First North

Digitala specialistvårdgivaren Learning 2 Sleep började i går den 3 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet L2S. Learning 2 Sleep är en digital sömnklinik. Affärsidén är att erbjuda en evidensbaserad KBT-behandling för vård av sömnproblem oavsett geografisk plats.

Bolaget emitterade units till en kurs på 11,80 kronor per unit. Varje unit består av två aktier och tre vederlagsfria teckningsoptioner, en av vardera TO1, TO2 och TO3. Teckningskursen motsvarar därmed 5,90 kronor per aktie.

Erbjudandet tecknades till 161 procent och blev därmed övertecknat. Bolaget tillfördes 11,1 miljoner kronor före emissionskostnader.

Aktien föll kraftigt under första handelsdagen och handlas i skrivande stund till 3,50 kronor, vilket motsvarar en kursnedgång på drygt 40 procent.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Learning 2 Sleep.

ABB siktar på att dra in minst 750 miljoner dollar från noteringen av sin verksamhet kring elbilsladdning


ABB förväntar sig dra in minst 750 miljoner dollar från noteringen av sin enhet inom elbilsladdning. Det uppgav vd Björn Rosengren på torsdagen efter att bolaget släppt sina Q4-siffror, rapporterar Reuters.

Han sade att listningen troligen blir av under första halvåret 2022 och det i Schweiz. ABB, som tänker behålla en majoritetspost i enheten, ska använda noteringslikviden till att investera i den, sade Rosengren.

Under rapportsamtalet meddelade Rosengren också att Turbocharging-enheten kommer knoppas av och förmodligen noteras i Schweiz under andra kvartalet i år.

Läs hela nyheten.

Zazz Energy noteras på First North med första handelsdag den 7 februari

Energibolaget Zazz Energy har ansökt och erhållit godkännande för notering av bolagets B-aktie på Nasdaq First North Growth Market. Första handelsdag blir måndagen den 7 februari. Aktien kommer att handlas med kortnamnet ZAZZ B.

Zazz Energy genomförde under december 2021 och januari 2022 en riktad emission till intressenter som tillförde bolaget 10 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen i den riktade emissionen var 5 kronor per aktie.

Zazz Energy är ett energibolag för grön energiproduktion. Bolagets affärsmodell syftar till att förverkliga länders miljömål genom etableringar av avfallsförgasnings- och förbränningsanläggningar som producerar grön el och värme. Anläggningarna kan också producera biokol och trävinäger.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Zazz Energy.

Fintechbolaget Yabie förbereder notering efter kraftig tillväxt

Svenska fintechbolaget Yabie, tidigare känt som Katching med storägare som Creades och Swedbank planerar för en notering efter en tillväxt på 500 procent under 2021. Det skriver Di Digital.

Bolaget omsatte 33 miljoner kronor med en förlust på 25 miljoner kronor under de första nio månaderna av 2021. De tre resterande månaderna omsatte bolaget närmare 100 miljoner kronor.

Yabie erbjuder en betallösning i form av en app till butikshandlare som integreras i ett kassasystem. Alla transaktioner bokförs sedan i befintligt bokföringssystem.

Datum för notering är inte bestämt ännu.

”Vi förbereder oss, men kan inte säga ett exakt datum ännu", säger vd Mathias Plank till Di.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Yabie.

Move About genomför en nyintroduktion på First North


Move About genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Teckningstiden löper från 2 februari till 15 februari. Första handelsdag för aktien blir den 23 februari och första handelsdag för teckningsoptionen TO1 är den 3 mars.

Erbjudandet omfattar 4,80 miljoner units. Varje unit består av en aktie och en teckningsoption TO1. Teckningskursen är 9,40 kronor per unit, vilket motsvarar 9,40 kronor per aktie då teckningsoptionerna erhålls vederlagsfritt. Det finns även en övertilldelningsoption på ytterligare 0,72 miljoner units. Bolaget har erhållit teckningsåtaganden om totalt 70 procent av erbjudandet.

Move About erbjuder öppna bilpooler med elbilar, elcyklar och elsparkcyklar. Bolaget grundades i Oslo, Norge år 2007 och har idag 58 500 användare på sin plattform och 730 elbilar i sin fordonsflotta med närvaro i Sverige, Norge och Tyskland.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Move About.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Danska Falck överväger IPO

Danska räddningskoncernen Falck överväger en börsnotering och har valt Niels Smedegaard som styrelseordförande för att hjälpa till att verkställa strategin.

Beskedet kommer efter att Falck förra året presenterat en ny tillväxtstrategi för 2025. Samtidigt har man haft ett bra fjolår med omsättningen upp från 12,3 till 15,2 miljarder danska kronor.

Utifrån denna stärkta position bedömer ägarna och styrelsen att det är dags att ta fram Falcks fulla potential, vilket inkluderar en potentiell framtida notering, säger Smedegaard.

Läs hela nyheten.

Vår Energi genomför en nyintroduktion på Oslo Børs

Norska olje- och gasbolaget Vår Energi genomför en nyintroduktion på Oslo Børs. Aktien ska börja handlas den 16 februari med kortnamnet VAR.

Teckningskursen hamnar i intervallet 28,50 till 31,50 norska kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på mellan 70 och 79 miljarder norska kronor. Anmälningstiden inleds den 7 februari och avslutas den 15 februari. Den exakta teckningskursen kommer att aviseras den 15 februari.

Bolaget avser att lämna en utdelning under 2022 på minst 800 miljoner dollar, varav en utdelning på 225 miljoner dollar i första kvartalet i år.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt