Så vaskar prisbelönta småbolagsfonden fram småländska guldkorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Så vaskar prisbelönta småbolagsfonden fram småländska guldkorn

Så

Spiltan Aktiefond Småland vann nyligen Morningstars Awards for Investing Excellence 2024 i kategorin Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund. Fonden, som aktivt förvaltas av Pär Andersson, fokuserar på småbolag i Småland och har haft framgångar under de senaste fem åren tack vare regionens starka entreprenörs- och industrikultur.

  • Fondens förvaltare, Pär Andersson, lyfter fram Bufab och New Wave som extra intressanta innehav.
  • Spiltan Aktiefond Småland har haft en imponerande årsavkastning på 15,1% sedan starten 2008.
  • Förvaltaren tror att fokus kommer återgå till bolagens verksamheter istället för makroekonomiska faktorer 2024.

Kvalitativa innehav och starka affärsmodeller

I en intervju med Morningstar berättar förvaltaren Pär Andersson om fondens framgång och varför just Småland är en attraktiv region för att hitta guldkorn.

Spiltan Aktiefond Småland är en aktivt förvaltad fond vars målsättning att placera minst 50% i bolag med anknytning till Småland, varav merparten kategoriseras som småbolag. Enligt Avanza är de fem största innehaven per den 29 februari 2024 Bufab, New Wave, Hexpol, Fortnox och Inwido.

Bolag Andel %
Bufab 6,56%
New Wave B 6,50%
HEXPOL B 5,51%
Fortnox 5,39%
Inwido 4,93%

Källa: Avanza

"Smålandsregionen har en stark entreprenörskultur och industritradition som passar väl ihop med vår investeringsfilosofi. Det skapar en portfölj fylld av lönsamma och växande bolag med starka ägare och sunda affärsmodeller som har goda framtidsutsikter", säger Pär Andersson till Morningstar.

Bufab och New Wave i fokus

Andersson ser särskilt två av fondens innehav, Bufab och New Wave Group, som extra intressanta. Båda bolagen har lyckats generera lönsam tillväxt över lång tid och har nyligen höjt sina lönsamhetsambitioner i form av finansiella mål.

Han lyfter även fram Fortnox som ett kvalitetsbolag som alltid är intressant, ett bolag som har funnits i fonden ända sedan 2008 och "där det finns mycket kvar att ge".

Starkt track record för fonden

Andersson konstaterar att fondens inriktning mot lönsamma bolag med goda tillväxtmöjligheter har resulterat i en avkastning som överträffat sitt jämförelseindex över tid. Sedan start 2008 har fonden haft en imponerande årsavkastning om 15,1% jämfört med Stockholmsbörsen som avkastat 10,9% (per 2024-01-31).

Enligt förvaltaren kommer 2024 vara ett år där fokus förhoppningsvis återgår till bolagens verksamheter istället för makroekonomiska faktorer. "Då tror jag att vi kommer att få se en fin utveckling, både i fonden och på börsen", säger Pär Andersson.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bufab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt