Värdefulla expertråd för framgångsrika aktieaffärer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Värdefulla expertråd för framgångsrika aktieaffärer

Värdefulla

Ekonomiexperten Marcus Hernhag delar med sig av sina insikter från den pågående rapportperioden. Bland annat lyfter han fram vikten av att förstå trender och att följa långa stigande kurstrender för att lyckas på aktiemarknaden.

  • Hernhag varnar för att nischbanker och finansbolag kan vara svåra att lyckas med, men lyfter fram sparbanker som Avanza och Nordnet som långsiktigt intressanta.
  • Han betonar att en aktie kan bli en annan typ av investering när en trend bryts och att det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på förändringar.
  • Hernhag lyfter fram att det är viktigt att vara försiktig med aktier vars kursutveckling inte har imponerat, och vice versa.

Var uppmärksam på olika former av trendbrott

Hernhag framhåller vikten av att vara vaksam på när en trend bryts och en aktie förändrar karaktär. Han nämner G5 som ett varnande exempel på ett företag vars tillväxt har stannat upp, vilket har lett till att aktien har rasat.

Ett annat exempel på ett trendbrott, fast i en helt annan bransch och typ av bolag, är fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som under 2023 valde att bryta sin 29 år lång svit av utdelningshöjningar, implementera en ny policy och istället öka sitt fokus på investeringar.

"Därmed är det ingen utdelningsaktie av det slaget längre, även om det kanske är en värdeaktie. Lite tveksam blir jag..."

Detta rapporterar Privata Affärer om.

Finansbolagens möjligheter och risker

Marcus Hernhag menar att det finns både stora möjligheter och risker inom finansbranschen. Han ser storbanksaktier som bra på kort sikt, men är generellt skeptisk till nischbanker och finansbolag som Resurs och Intrum.

"Den delen av finansbranschen är för svår. Kanske finns det en anledning till att storbankerna inte satsar på blancolån och förfallna krediter."

Vinnare och förlorare – vikten av att följa trenden

"Winners keep winning" and "loosers keep loosing" är alltid bra att ha i bakhuvudet, menar Hernhag, och lyfter fram ett antal bolag med långsiktigt stigande trender som bara fortsätter att leverera, däribland AAK, Evolution, Investor, Lagercrantz och danska Novo Nordisk.

Detsamma gäller med förlorarna, och han avslutar;

"I de flesta fall är det för oss vanliga dödliga bäst att hålla sig borta eller i vart fall inte satsa för tungt."

Läs också: Analys: Aktien som kan ge dig 100 % i direktavkastning

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AAK

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt