Viaplay kollapsar på börsen som i övrigt öppnat starkt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Viaplay kollapsar på börsen som i övrigt öppnat starkt

Viaplay

Veckans sista handelsdag inleds med en positiv trend på Stockholmsbörsen, men tv- och strömningsbolaget Viaplay tar en hård smäll. Aktiens värde sjunker drastiskt efter morgonens besked om att bolaget planerar att ta in 4 miljarder kronor via emissioner till låg teckningskurs, vilket kommer att leda till en betydande utspädning av befintliga aktier.

Det breda OMXSPI-indexet uppvisar en ökning på 0,3 procent, samtidigt som storbolagsindexet OMXS30 stiger med 0,5 procent. Det är alltså ett generellt gynnsamt börslandskap som gäller, trots Viaplays situation.

Viaplay tar in miljarder genom emission

Viaplay meddelade på fredagen att de kommer att ta in 4 miljarder kronor genom en riktad nyemission till storägarna Canal+ och PPF, samt en företrädesemission. Teckningskursen är satt till endast 1 krona, vilket väntas leda till en kraftig utspädning av befintliga aktier. Vidare kommer bolaget att skriva ner sina skulder med 2 miljarder kronor, varav skulder om 500 miljoner kronor kommer att bytas mot 500 miljoner aktier.

Detta kommer i kölvattnet av Viaplays tredje kvartalsrapport, som visar en justerad rörelseförlust om 321 miljoner kronor under perioden. Dessa faktorer tillsammans har lett till att aktien nu rasar med cirka 80 procent.

Läs också: Viaplay Groups finansieringslösning var ett resultat av förhandling

Bred uppgång trots Viaplays fall

Trots Viaplays dramatiska nedgång, uppvisar Stockholmsbörsen i övrigt en positiv trend. Bland de 30 bolagen på OMXS30 är 24 på plus, med fastighetsjätten SBB som den största vinnaren. SBB:s aktie stiger med 2,6 procent, följt av skogskoncernen SCA, upp 2,4 procent, och meddelandetjänstbolaget Sinch som stiger 2,2 procent.

Förpackningskoncernen Billerud ser också en uppgång på cirka 2 procent efter att ha utsett Ivar Vatne till permanent vd och koncernchef för bolaget.

Vissa förlorare finns dock på börsen. Framförallt handlar det om Kinnevik, Evolution och Nibe, som backar mellan 0,7-1,0 procent. Dessutom har trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna fått sänkt kreditbetyg av S&P Global Ratings, vilket resulterat i att aktien backar 1,6 procent.

Källa: di.se

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Billerud

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt