Nyhet

Ny storägare tar plats i Nordic Waterproofing - Svolders vd kommenterar affären

Den 1 augusti sålde investmentbolaget Svolder hela sin andel på 3,88 miljoner aktier i tätskiktsbolaget Nordic Waterproofing till koncernen Kingspan. Innan försäljningen var Svolder den största ägaren i bolaget med 16 procent av aktierna, men nu blir det alltså Kingspan som sitter på mest kapital och flest röster.

I Svolders egna portfölj utgjorde Nordic Waterproofing det näst största innehavet och stod i slutet av maj för 10,7 procent av substansvärdet.

På frågan varför Svolder valde att sälja hela sin andel svarar vd Ulf Hedlundh att de fick ett erbjudande som innebar hela posten, och inte delar av den.

Svolder har varit ägare i Nordic Waterproofing sedan bolaget börsnoterades 2016. Sedan dess har aktien stigit med nästan 130 procent, och börsvärdet uppgår till över 3,9 miljarder kronor.

Varför valde ni att sälja?

“Inom ramen för vårt uppdrag att förvalta aktieägarnas kapital så ska vi kontinuerligt utvärdera våra aktiepositioner”, skriver Ulf Hedlundh i ett mejl till Finwire. “Vi tror att bolaget långsiktigt utvecklas bäst med en industriell ägare som huvudägare. Globala byggmaterialkoncernen Kingspan har de förutsättningarna”.

Hedlundh lyfter fram att Svolder som obelånat investmentbolag inte är tvingade till att sälja aktieposter. Bolagets långsiktiga ambition är att vara fullinvesterad, vilket i detta fall innebär en kassabehållning och belåning om max 10 procent.

Ser ni bra investeringar på annat håll?

“Som 'stock picker' analyserar vi konstant möjligheter och är beredda att förvärva aktiepositioner i sunda bolag. Försäljningslikviden är inte öronmärkt för någon investering. Nuvarande marknadsläge är dock instabilt och vi tror att det kommer finnas många möjligheter för den långsiktige investeraren under det närmaste året”.

Svolder är inte den enda aktören som varit aktiv i Nordic Waterproofings ägarlista. Alcur Fonder har under veckan ökat sitt innehav i bolaget med cirka 80 000 aktier och äger nu drygt 1,2 miljoner aktier i bolaget. Det gör Alcur till den fjärde största ägaren tillsammans med Tredje AP-Fonden med cirka 5 procent av kapitalet och rösterna.

Nordic Waterproofings ägarlista
NamnKapital %Röster %
Kingspan16,116,1
Swedbank Robur Fonder8,08,0
Handelsbanken6,96,9
Tredje AP-Fonden5,05,0
Alcur Fonder5,05,0


http://media.finwire.com/media/FWM0078B8B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt