Att tänka på vid nyemission – 3 omtalade nyemissioner just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Att tänka på vid nyemission – 3 omtalade nyemissioner just nu

Att

Att företag vänder sig till sina aktieägare för att ta in nytt kapital genom en nyemission är en vanlig företeelse på börsen. Men hur bör den enskilde aktieägaren agera i samband med en nyemission? Aktieexperten Joakim Bornold delar med sig av sina råd och varningstecken att hålla koll på.

  • Ställ dig frågan varför bolaget behöver nytt kapital och vad pengarna ska användas till.
  • Se hur mer pålästa börsproffs reagerar på nyheten om en nyemission.
  • Undersök om storägare är med och tecknar sin andel av nyemissionen.

Bornold, som är grundare av sparplattformen Levler, har några enkla knep han använder sig av när han möter frågan om att delta i en nyemission.

"Nyckeln är att ställa dig själv frågan varför bolaget behöver kapital och gör en nyemission och vad pengarna ska användas till", menar Bornold.

Kvaliteten på nyemissioner

Generellt sett är kvaliteten på nyemissionerna på Stockholmsbörsen bra, enligt Bornold. Han varnar dock för att vara extra vaksam när det kommer till bolag långt ned på listan som First North och Spotlight, då de kräver mer av investeraren säger han.

Andra varningstecken

Ytterligare varningstecken som Bornold lyfter fram är om inte storägare tecknar sin andel av nyemissionen, samt att försöka bilda sig en uppfattning om ledningens trovärdighet.

Det är även viktigt att aktieägare kommer ihåg att svara på erbjudandet hos sin bank eller nätmäklare vid en nyemission. Om teckningsrätterna inte säljs finns det en risk att de förfaller, vilket innebär att pengarna går förlorade.

3 aktuella nyemissioner där ute

Oncopeptides

Oncopeptides är ett läkemedelsbolag som bedriver forskning och utveckling av cancerläkemedel. Sedan starten fokuserar bolaget främst på den egenutvecklade produkten Ygalo, en alkylerare för behandling av blodbaserade cancersjukdomar. Till kategorin räknas bland annat kronisk leukemi, lymfom och myelom. Bolaget är i utvecklingsfas där målet är att kommersialisera produkten i framtiden.

Läs också: Förvaltaren ser stor potential i kursförloraren

Nobia

Nobia är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom tillverkning och utveckling av kökslösningar. Produkterna vidaresäljs under ett flertal varumärken på den europeiska marknaden och innefattar huvudsakligen Marbodal, Petra och Sigdal. Kunderna består av både privat- och företagskunder.

Läs också: Nobia ber ägarna om dryg miljard – slaktas på börsen

Tobii

Tobii är ett teknikbolag. Bolaget utvecklar tekniska lösningar för eye tracking, som gör det möjligt för datorer att veta vart användaren tittar. Olika lösningar som bolaget utvecklar är för närvarande kommunikationslösningar för personer med rörelsehinder eller kommunikationssvårigheter, samt tillhörande utrustning inom arbetsområdet.

Läs också: Tobii gör våghalsigt förvärv och emission på 300 miljoner kronor

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Oncopeptides

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt