Att tänka på vid nyemission – 3 omtalade nyemissioner just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Att tänka på vid nyemission – 3 omtalade nyemissioner just nu

Att

Att företag vänder sig till sina aktieägare för att ta in nytt kapital genom en nyemission är en vanlig företeelse på börsen. Men hur bör den enskilde aktieägaren agera i samband med en nyemission? Aktieexperten Joakim Bornold delar med sig av sina råd och varningstecken att hålla koll på.

  • Ställ dig frågan varför bolaget behöver nytt kapital och vad pengarna ska användas till.
  • Se hur mer pålästa börsproffs reagerar på nyheten om en nyemission.
  • Undersök om storägare är med och tecknar sin andel av nyemissionen.

Bornold, som är grundare av sparplattformen Levler, har några enkla knep han använder sig av när han möter frågan om att delta i en nyemission.

"Nyckeln är att ställa dig själv frågan varför bolaget behöver kapital och gör en nyemission och vad pengarna ska användas till", menar Bornold.

Kvaliteten på nyemissioner

Generellt sett är kvaliteten på nyemissionerna på Stockholmsbörsen bra, enligt Bornold. Han varnar dock för att vara extra vaksam när det kommer till bolag långt ned på listan som First North och Spotlight, då de kräver mer av investeraren säger han.

Andra varningstecken

Ytterligare varningstecken som Bornold lyfter fram är om inte storägare tecknar sin andel av nyemissionen, samt att försöka bilda sig en uppfattning om ledningens trovärdighet.

Det är även viktigt att aktieägare kommer ihåg att svara på erbjudandet hos sin bank eller nätmäklare vid en nyemission. Om teckningsrätterna inte säljs finns det en risk att de förfaller, vilket innebär att pengarna går förlorade.

3 aktuella nyemissioner där ute

Oncopeptides

Oncopeptides är ett läkemedelsbolag som bedriver forskning och utveckling av cancerläkemedel. Sedan starten fokuserar bolaget främst på den egenutvecklade produkten Ygalo, en alkylerare för behandling av blodbaserade cancersjukdomar. Till kategorin räknas bland annat kronisk leukemi, lymfom och myelom. Bolaget är i utvecklingsfas där målet är att kommersialisera produkten i framtiden.

Läs också: Förvaltaren ser stor potential i kursförloraren

Nobia

Nobia är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom tillverkning och utveckling av kökslösningar. Produkterna vidaresäljs under ett flertal varumärken på den europeiska marknaden och innefattar huvudsakligen Marbodal, Petra och Sigdal. Kunderna består av både privat- och företagskunder.

Läs också: Nobia ber ägarna om dryg miljard – slaktas på börsen

Tobii

Tobii är ett teknikbolag. Bolaget utvecklar tekniska lösningar för eye tracking, som gör det möjligt för datorer att veta vart användaren tittar. Olika lösningar som bolaget utvecklar är för närvarande kommunikationslösningar för personer med rörelsehinder eller kommunikationssvårigheter, samt tillhörande utrustning inom arbetsområdet.

Läs också: Tobii gör våghalsigt förvärv och emission på 300 miljoner kronor

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Oncopeptides

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt