Börsens stora sektorrivaler: Satsa på aktie X eller Y?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börsens stora sektorrivaler: Satsa på aktie X eller Y?

Börsens

Stockholmsbörsen kan ses som kapitalismens slagfält för företags rivalitet. Analytiker, som inte bara granskar enskilda aktier utan även jämför dem mot varandra, spelar sin roll i att identifiera vinnarna i dessa strider. Här är en översikt över några av de mest spännande rivalmötena på Stockholmsbörsen.

Sport, musik och teknologi – alla dessa områden har ikoniska rivaliteter. På samma sätt präglas den svenska företagsvärlden och börsen av intensiva rivaliteter. När vi hör namn som Ericsson, Telia eller Avanza är det svårt att inte tänka på deras motståndare - Nokia, Tele2 och Nordnet.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Segrarna i börsens sektordueller

När investerare planerar att köpa aktier i ett företag, jämför de ofta företagets framtidsutsikter, tillväxt, lönsamhet, skuldsättning och aktievärdering med dess rivaler. Analytiker gör detta dagligen, och deras rekommendationer kan vara mer insiktsfulla att studera än hela analytikergruppen, som ofta ger positiva råd för att inte hamna sist i kön till företagsledningarna eller riskera företagets nästa stora affär.

Med hjälp av Bloomberg har Di granskat de analytiker som följer två eller fler rivaler i samma bransch.

Nätmäklare: Nordnet mot Avanza
Vinnare: Nordnet.

Telekom: Ericsson mot Nokia
Vinnare: Nokia.

Teleoperatörer: Tele2 mot Telia
Vinnare: Tele2.

Kasino- och bettingbolag: Evolution mot Kindred
Vinnare: Evolution.

Lastbilar: Volvo mot Traton
Vinnare: Lika.

Utöver ovan segrar Swedbank bland bankerna, Skanska bland byggbolagen, Sandvik bland gruvutrustarna och Inditex över H&M inom mode. Bland skogsbolagen är det jämnt skägg mellan Billerud, SCA och Stora Enso medan Holmen ligger sämre till.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.