Fonder: Småbolag i topp och Brasilien i botten under maj
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Fonder: Småbolag i topp och Brasilien i botten under maj

Fonder:

Småbolagsfonder klättrade till toppen medan fonder med fokus på Brasilien och Latinamerika presterade sämre. Det konstaterar Morningstar i en analys av maj månad ur ett fondperspektiv. Småbolagen har gynnats av att den svenska inflationen minskat och att Riksbanken genomförde en räntesänkning för första gången på åtta år.

  • Småbolagsfonder presterade bäst i maj
  • Brasilien- och Latinamerikafonder presterade sämst
  • Riksbanken genomförde en räntesänkning

Maj var en positiv månad för börsen, där storbolagsindex OMXS30 steg med 2,1%, konstaterar Morningstar i en analys. Morningstars Sverigeindex ökade med 3,1%, medan det globala indexet Morningstar Global minskade med 0,3% i svenska kronor. Genomsnittsavkastningen för de 786 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas var 1,38%, och 74,4% av fonderna redovisade en positiv avkastning.

Småbolagsfonder i topp

Flera småbolagsfonder placerade sig bland de bästa fonderna i maj. Högst upp på listan var PLUS Mikrobolag Sverige Index med en uppgång på 14,8%. Bland fondens bäst presterande innehav fanns Precise Biometrics (+126,3%), Fastator (+90,9%) och XSpray Pharma (+83,2%). Carnegie Micro Cap, som intog tredjeplatsen, noterade en uppgång på 12,6%, med starka bidrag från Momentum Group (+31,0%), Knowit (+30,5%) och Wastbygg Gruppen (+24,6%).

Småbolagssektorn har haft det tufft de senaste åren på grund av stigande räntor, men med den första räntesänkningen och minskande inflation har sektorn fått ny fart.

Brasilien- och Latinamerikafonder i botten

Handelsbanken Brasilien Tema presterade sämst i maj med en nedgång på 8,9%, noterar Morningstar vidare. De största negativa bidragen kom från Pet Center Comercio E Participacoes (-24,7%), Suzano (-21,3%) och Santos Brasil Participacoes (-19,2%). Liknande nedgångar sågs i Handelsbanken Latinamerika Impact Tema, som föll med 7,2%. Här var Suzano och Santos Brasil Participacoes återigen bland de största förlorarna, tillsammans med Localiza Rent A Car (-17,6%).

Övriga fonder som hade det tufft inkluderar två fonder från Didner & Gerge, vilka backade runt 5% vardera. För globalfonden var det Salesforce och Veeva Systems som presterade sämst, medan den amerikanska småbolagsfonden drogs ned av Progyny och Installed Building Products.

Vi på Börskollen noterar att valutakursen spelar en avgörande roll för fonder som investerar utomlands. Då avkastningen redovisas i svenska kronor, påverkas den av kronans styrka mot andra valutor. En starkare krona mot både dollarn och euron kan tynga fonder som investerar i dessa valutor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Precise Biometrics

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt