Genomgång: Aktie- och fondvinnarna sedan börsbotten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Genomgång: Aktie- och fondvinnarna sedan börsbotten

Genomgång:

Den 28 oktober markerade en vändpunkt för börsen, när den förmodade räntetoppen, särskilt från den amerikanska centralbanken, fastställdes. Denna vändning har drivits framför allt av räntekänsliga aktier och fonder och Frida Bratt på Nordnetbloggen tar nu en närmare titt på vilka som lett denna uppåtgående trend.

Föga förvånande är det räntekänsligt som gått bäst i den vändning som ägde rum den 28 oktober. Sedan dess är index upp cirka 15 procent, och på bara en månad summeras uppgången till cirka 10 procent."

Aktierna och fonderna som har gått bäst senaste månaden

Företag Utveckling % Fond Utveckling %
Moberg Pharma 94,37 Lannebo Fastighetsfond 17,61
Netel Holding 87,34 Lancelot Avalon 17,48
Ovzon 86 Carnegie Fastighetsfond Norden 17,05
Ortivus 76 IKC Fastighetsfond 16,89
Fingerprint Cards 75 Catella Fastighetsfond Systematisk 16,72
Vestum 70,45 PLUS Fastigheter Sverige Index 16,54
BICO 65,52 Simplicity Fastigheter 15,90
Alligator Bioscience 58,06 Länsförsäkringar Fastighetsfond 15,86
Mendus 56,05 SEB Fastighetsfond Norden 15,75
Logistea 45,07 ODIN Eiendom 15,63

Fotnot: Fonder från Nordnets plattform. Kurs är avstämd senaste månaden fram till kl 12.00 den 11 december. För aktier har urval skett för Stockholmsbörsen Large, Mid och Small cap. Kurs senaste månaden fram till kl 12.00 den 11 december.

Detta bloggar Frida Bratt på Nordnetbloggen om.

Fastighetsaktier och teknikbolag i framkant

Fastighetsaktier, teknikbolag och flera förhoppningsbolag har sett ett uppsving. Anledningen till att tillväxtaktier andas ut när lägre räntor förväntas, är dels att en ökad riskaptit gynnar denna aktietyp, men också att de förväntade framtida vinsterna kan värderas upp med en lägre ränta i värderingsmodellerna. Frida fortsätter;

"En allmän pessimism kring tillväxtbolag i det stigande ränteläget har därtill pressat ned aktierna – en press som alltså släppt lite den senaste månaden."

Teknikbolag och tillväxtbolag har varit drivande i den senaste uppgången. Hon pekar bland annat ut investmentbolaget VNV Global, som har stor exponering mot tillväxtorienterade aktier, som har till exempel stigit med 23 procent under en månad. Även konsumentbolag som tidigare varit nedtryckta har presterat bra, med Boozt som ett exempel som har studsat upp med 23 procent under samma period.

Fastighetssektorn gynnas av lägre räntor

Fastighetssektorns framgång i denna uppåtgående trend kan tillskrivas det faktum att sektorn generellt sett är högt belånad, något som varit utmanande i ett tidigare stigande ränteklimat. Många fastighetsbolag har arbetat för att sänka sin belåning genom försäljningar, inställda utdelningar med mera.

Med lägre räntor lättas bördan av hög skuldsättning något. Lättnaden ses i topplistan över vilka fonder som lett vändningen, där fastighetsfonderna dominerar."

Vidare pekar Bratt ut teknikfonder och rena Sverigefonder som också har gynnats av denna trend. Ett bidragande skäl till detta är att stora företag som Atlas Copco, Volvo och Trelleborg har nått kursrekord. Trots oro för en försämrad konjunktur och dess potentiella negativa påverkan på företagsvinsterna, finns det hopp om att dessa industriella jättar kommer att kunna navigera genom konjunkturen oskadda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alligator Bioscience

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt