Helgläsning: Veckans hetaste ekonominyheter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Veckans hetaste ekonominyheter

Helgläsning:

En vecka med blandade ekonominyheter har dominerats av allt från elbilsdilemman och räntechocker till analys av spännande aktier. Här sammanfattar vi de mest lästa nyheterna för dig.

  • 46 % av amerikanska elbilsägare överväger att återgå till avgasbilar
  • Nordea pekar ut svenska hushåll som mer räntekänsliga än amerikanska
  • Analytiker tipsar om intressanta aktier inför sommarbörsen

Elbilsägare överväger återgång till avgasbilar

En ny omfattande undersökning av McKinsey & Co visar att hela 46 procent av amerikanska elbilsägare överväger att återgå till avgasbilar. Studien, som omfattar 30 000 svar från 15 olika länder, avslöjar även att 29 procent av elbilsägare globalt funderar på att byta tillbaka till avgasbilar. Samtidigt överväger 38 procent av icke-elbilsägare globalt att köpa en laddbar bil vid nästa bilköp. Läs mer om undersökningen på Börskollen.

Räntechocken drabbar svenska hushåll hårdare

Riksbankens styrräntehöjningar har haft en större påverkan på svenska hushåll jämfört med amerikanska. En ny analys från Nordea pekar på bolånens bindningstid som en avgörande faktor för dessa skillnader. Den ökade räntekänsligheten har lett till en minskning av både konsumtion och bostadsbyggande i Sverige. Läs hela analysen på Börskollen.

Aktietips: från teknik till järnväg

Veckan har också bjudit på flera intressanta aktieanalyser. Finanstjänsten The Motley Fool har rekommenderat att titta på Dell Technologies och DigitalOcean Holdings istället för Nvidia, medan DNB Markets ser stor potential i serieförvärvarna Indutrade och Addtech. Även järnvägsaktier har fått uppmärksamhet, där Privata Affärers expert Marcus Hernhag pekar ut sex köpvärda aktier inom sektorn. Läs mer om teknikaktier på Börskollen, och om järnvägsaktier på Börskollen.

Investmentbolag och utdelningsaktier i fokus

Börsveckan har analyserat 14 investmentbolag och ger tre köpråd: Investor, Spiltan och VNV Global. Samtidigt rekommenderar Morningstar att fokusera på hållbara utdelningsaktier och har publicerat en lista över de bästa amerikanska utdelningsaktierna. Läs mer om investmentbolagen på Börskollen och utdelningsaktier på Börskollen.

Rättsliga beslut och skandaler

Veckan har även inneburit några rättsliga beslut och skandaler. En person har dömts till att betala 2,7 miljoner kronor i skadestånd för att ha drivit en illegal IPTV-tjänst under namnet Scandinavian IPTV. Dessutom förlorade en bygglärling i Arbetsdomstolen efter att ha testat positivt för cannabis efter semestern. Läs mer om IPTV-domen på Börskollen och om bygglärlingen på Börskollen.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt