Inför rapportperioden – faktorn som ger börslyft
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Inför rapportperioden – faktorn som ger börslyft

Inför

Mitt i högsommaren är det dags – nästa vecka drar rapportsäsongen för börsbolagen igång. Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn pekar ut vad som kan utlösa ett börsrally.

Den som slumrat till i hängmattan bör vakna till nu, i alla fall tills på fredag. Då rullar rapportsäsongen igång med tungviktaren Ericsson, sedan går det i rasande fart.

Bolagsrapporterna gällande andra kvartalet är koncentrerad till ett fåtal dagar, under tio börsdagar (15–26 juli) är det nära 9 av 10 bolag på Stockholmsbörsen som släpper delårssiffror.

Allra svettigast blir det 18 juli då verkstadsjättar som Atlas Copco, SKF och Trelleborg trängs med fordonsbolag som Volvo Cars lastbilstillverkaren Volvo plus Telia.

Hur dramatiskt kan det då bli? Inte speciellt, bedömer Maria Landeborn.

– Vi har haft ett bra första halvår konjunkturmässigt och det är inget som tyder på att bolagen ska ha mött motvind under andra kvartalet. Jag ser ingen större anledning till oro, bedömer hon.

Inga vinstvarningar

En bakomliggande faktor som Maria Landeborn lyfter fram är det faktum att analytikernas estimat inte har reviderats ned under den senaste tiden, vilket kan ses som ett positivt tecken. Dessutom har vinstvarningarna uteblivit den här gången.

Stockholmsbörsen har i år lyft omkring 9 procent. En kraftig uppgång framöver avgörs dock inte av rapportsäsongen utan snarare andra faktorer, bedömer Maria Landeborn.

– Det kommer vara mycket fokus på USA och vad som händer med inflationen och när sänker Fed räntan? Sänker man för lägre inflation kan det bli ett börsrally, sänker man räntan för oro för arbetsmarknaden och konjunkturen – då kommer det inte att lyfta börsen.

Väger tungt

För Stockholmsbörsen där verkstads- och banksektorn väger tungt blir det av naturliga skäl fokus på dessa bolag de närmaste veckorna.

– Dels väger de cykliska bolagen tungt på börsen, dels säger de något om konjunkturen, så de blir också en indikator. Orderingången, lönsamheten, hålls den uppe men också alla framåtblickande kommentarer, nämner Maria Landeborn som faktorer att kolla efter.

När det gäller banksektorn har bankerna hamnat i en lite annorlunda sits när nu första räntesänkningen från Riksbanken trätt i kraft och man öppnat för ytterligare 2–3 stycken under andra halvåret.

Det får konsekvenser för bankernas intjäning – men å andra sidan finns andra faktorer som kan gynna dem, säger Maria Landeborn:

– I den positiva vågskålen så har aktiviteten blivit bättre på bolånemarknaden, och en stabil konjunktur innebär sannolikt låga kreditförluster för bankerna.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt