Nyhet

IPO-kollen:

IPO-kollen: Succédebut för Polestar på midsommarafton

Elbilstillverkaren Polestar gjorde succédebut via spac-notering på midsommarafton. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

WSJ: Klarnas värdering kan falla till 10 miljarder dollar


Fintechbolaget Klarnas värdering riskerar att krympa till 10 miljarder dollar i samband med att det diskuteras en ny kapitalanskaffning med investerare. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Samtidigt uppges bolaget streta emot en så pass låg värdering. Klarna har som mest värderats till 46 miljarder dollar. Värderingen sköt i höjden under pandemin men har under 2022 krackelerat i samband med oro för stigande räntor. Först föll värderingen till 30 miljarder dollar och sedan till 15 miljarder dollar. Och nu riskerar priset att alltså gå ned ytterligare även om Klarna motsätter sig detta, enligt en person med insyn i förhandlingarna.

Bakgrunden till varför Klarna behöver mer pengar är delvis för att kunna möta de stränga kapitalkraven i Sverige. Finansinspektionen höjde i september kraven i nivå med EU för att säkerställa att Klarna kan klara av finansiella chocker. Bolaget har överklagat detta beslut, enligt ett uttalande.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarna.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Northvolt mot börsen (om ett par år)

Northvolt siktar på börsen och kommer att vara ett noterat bolag om några få år. Det säger det svenska batteribolagets styrelseordförande och storägare Carl-Erik Lagercrantz i en intervju med DI Digital.

”Beställningarna innebär att vi har en kraft att gå framåt och fortsätta expandera. Sedan passar Northvolt även på börsen. Det är ett kapitalintensivt bolag som röner stort intresse”, säger Northvolts ordförande till DI.

”Vi håller det öppet. Men inom de närmsta åren ska vi definitivt finnas på börsen”, säger han om tidpunkten.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Northvolt.

Hoi Publishings nyintroduktion tecknades till 31 procent – aktien börjar handlas den 8 juli

Bokförlaget Hoi Publishing meddelar att erbjudandet att teckna B-aktier i bolaget inför noteringen på NGM Nordic SME tecknades till 6,1 miljoner kronor, motsvarande 31 procent av erbjudandets totala volym.

Erbjudandet omfattades till 30 procent av teckningsförbindelser samt garantiförbindelser. Bolaget tillförs 78 nya aktieägare och har därmed totalt 6 000 aktieägare efter genomförd emission och ägarspridning via Dividend Sweden. Första dag för handel på NGM Nordic SME är planerad till den 8 juli. Aktien kommer handlas med kortnamnet HOI B.

Hoi Publishing emitterar 1,35 miljoner B-aktier till teckningskursen 4,50 kronor per aktie och tillförs 6,1 miljoner kronor före emissionskostnader. Bolaget har därefter totalt 9,92 miljoner aktier utestående.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hoi.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Polestar rusade under första handeldagen

Elbilstillverkaren Polestar, som har Volvo Cars som delägare, gick starkt i börsdebuten i USA på midsommarafton.

Aktien stängde på 13 dollar, vilket innebär en uppgång på 15,8 procent jämfört med sista stängningskursen för spac-bolaget Gores Guggenheim dagen innan. Polestar har noterats genom en fusion med spac-bolaget.

Polestar har genom listningen fått in cirka 9 miljarder kronor. Vd Thomas Inge uppgav till CNBC att pengarna ska användas för att bygga nya elbilar och så småningom skapa lönsamhet.

Efter fredagsrallyt värderas Polestar till cirka 275 miljarder kronor, vilket överstiger värderingen på Volvo Cars på 232 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Polestar.

Mycronic utvärderar en börsnotering av Axxon i Shanghai

Mönsterritarbolaget Mycronics styrelse har beslutat utvärdera möjligheten att börsnotera Axxon på STAR-marknaden på Shanghaibörsen och upplåta en minoritet av aktierna till handel.

Anledningen är att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för Axxon att nå framgång och sin fulla potential, genom att bli mer självständiga och få resurser för snabb expansion, enligt vd Anders Lindqvist.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Mycronic.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt