IPO-kollen: Urstark premiär för Engcon, Polestar noteras midsommarafton och serieförvärvaren Röko mot börsen?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-kollen: Urstark premiär för Engcon, Polestar noteras midsommarafton och serieförvärvaren Röko mot börsen?

IPO-kollen:

Så gick premiärerna för Engcon och Sweden Buyersclub, Polestar noteras inom kort och serieförvärvaren Röko samt golvimperiet Välinge mot börsen? Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Di: Serieförvärvaren Röko på väg till börsen

Serieförvärvaren Röko förbereder sig på en börsnotering i mångmiljardklassen med den sparkade vd:n för Lifco Fredrik Karlsson och förre Nordstjernan-vd:n Tomas Billing i spetsen. Det skriver Dagens industri.

Röko grundades 2019 och har sedan dess tagit in 3,8 miljarder i kapital från drygt 120 investerare och sedan förvärvat totalt 18 bolag inom olika branscher. Omsättningen uppgick till 3,45 miljarder kronor med ett Ebita om 715 miljoner kronor på rullande tolv månader.

Ägarlistan i Röko består av bland annat riskkapitalisten Harald Mix, Mellby Gård-ägaren Rune Andersson och Spotify-investeraren Felix Hagnö. Dessutom även SEBs förra vd Annika Falkengren och Nordstjernan-ordföranden Viveca Ax:son Johnsson.

Ambitionen är att genomföra en börsnotering under hösten, men det beror på marknadsklimatet, enligt Dis uppgifter.

”Det stämmer att vi ska gå till börsen och att vi satsar på huvudlistan, men tidsplanen är inte klar utan vi har lovat våra ägare att det ska ske inom sju år, sedan hoppas vi så klart att det blir snabbare än så. Det beror mycket på marknadsförutsättningarna som är väldigt svårbedömt just nu”, säger Tomas Billing, medgrundare till Röko.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Röko.

AFV: Golvföretaget Välinge har planer på börsnotering men tidigast 2024


Det svenska golvimperiet Välinge har planer på en börsnotering. Samtal med potentiella rådgivare för börsnoteringen pågår enligt majoritetsägaren Darko Pervan, uppges det till Affärsvärlden.

En notering kan komma att ske tidigast 2024. Bolaget omsatte drygt 3,1 miljarder under 2021 med en ebitda på 1 miljard kronor. Marknadsvärdet sägs kunna bli mellan 30-40 miljarder kronor, enligt Darko Pervan.

Koncernen har 2100 anställda med fabriker i Viken och Kroatien, golv säljs genom varumärkena Välinge och Bjelin. En ny modern anläggning byggs nu även i Ogulin, produktionsstart för den förväntas vara 2023.

”Noteringen kan bli i både Stockholm och New York. Vi har en stor verksamhet i USA med licensgivning och idag kommer nästan alla våra licensintäkter i form av dollar och euro”, säger Darko Pervan.

Koncernens fastigheter och turistverksamhet uppges inte noteras. Koncernen har även inte bestämt rådgivare än.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Välinge.

DS Plattformen siktar på att notera Dividend Sweden i närtid

Investeringsbolaget DS Plattformen har ansökt om att notera Dividend Sweden på NGM Nordic SME. Detta är ett steg inför DS Plattformens utdelning av aktierna i Dividend Sweden och att det återigen drivs som ett fristående listat bolag.

Dividend Sweden har övertagit "gamla Dividend Swedens", nuvarande DS Plattformen, affärsplan och innehåller huvuddelen av koncernens värdepappersportfölj. Operativa ledningen och styrelsen är densamma för bägge bolagen. Utdelningen av Dividend Sweden genomförs för att skapa aktieägarvärde genom att förbereda DS Plattformen för ett omvänt förvärv.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för DS Plattformen.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Urstark premiär på Nasdaq Stockholm för Engcon


Industribolaget Encon började den 17 juni att handlas på Nasdaq Stockholm. Mid Cap. Engcon är en leverantör av tiltrotatorer och tillhörande redskap som ökar grävmaskiners effektivitet, flexibilitet, lönsamhet och säkerhet.

Teckningskursen var 46 kronor per B-aktie. Erbjudandet att teckna aktier blev övertecknat. Erbjudandet omfattade aktier för 2,1 miljarder kronor, inklusive övertilldelningsoptionen. Ankarinvesterare är Nordstjernan, fonder förvaltade och rådgivna av Capital Research, Svolder, Formica Capital, Handelsbanken Fonder, Andra AP-fonden, Odin Fonder och Strand Kapitalförvaltning som tecknar aktier för 1,4 miljarder kronor.

Aktien stängde till kursen 72 kronor på noteringsdagen, vilket motsvarar en kursuppgång på 57 procent. Aktien har därefter fortsatt sin resa uppåt och handlas i skrivande stund till kursen 88,20 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Engcon.

Sweden Buyersclub föll premiärhandeln på First North

E-handelsbolaget Sweden Buyersclub började i den 10 juni att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Sweden Buyersclub är en e-handelsplattform med fokus på återkommande medlemsintäkter.

Nyintroduktionen blev övertecknad. Erbjudandet omfattade 2,3 miljoner aktier till teckningskursen 8,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 20 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,8 miljoner kronor.

Aktien stängde till kursen 6,70 kronor på noteringsdagen, vilket motsvarar en kursnedgång på 30 procent. Aktien handlas i skrivande stund till samma kurs.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sweden Buyersclub.

ABB:s börsnotering av E-mobility skjuts upp till följd av utmanande marknadsförhållanden

Kraft- och automationsbolaget ABB är fast besluta att notera divisionen E-mobility på den schweiziska börsen, men den planerade noteringen under de kommande veckorna är uppskjuten på grund av utmanande marknadsförhållanden.

Noteringen av verksamheten är fortsatt en viktig del av ABB:s strategi. De rådande marknadsförhållandena har dock gjort det utmanande att fortsätta med en planerad börsnotering under andra kvartalet 2022, skriver ABB.

ABB övervakar marknadsförhållandena och är fast beslutna att fortsätta med en notering av verksamheten på SIX Swiss Exchange när konstruktiva marknadsförhållanden uppnås.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för ABB.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Polestar ska noteras på Nasdaq på midsommafton 24 juni


Polestar förväntas noteras på midsommarafton, fredag den 24 juni genom samgående med spac-bolaget Gores Guggenheim. Transaktionen ska godkännas på extra stämma den 22 juni och därefter slutföras den 23 juni. Aktien kommer handlas på Nasdaq med kortnamnet PSNY, enligt ett pressmeddelande.

Transaktionen förväntas inbringa minst 850 miljoner dollar. Volvo Cars är storägare i Polestar.

"Att ha begränsade inlösen i denna utmanande makromiljö är en otrolig bedrift och talar om styrkan i Polestars varumärke, såväl som den höga övertygelse våra investerare har om Polestars potential. Vi är stolta över det momentum som Polestar har byggt upp under de senaste månaderna och vi ser fram emot det förväntade avslutandet av vårt företagsförvärv denna vecka", kommenterar Gores Guggenheims ordförande Alex Gores.

Gores Goggenheim-aktien klättrar 8,0 procent till 10,90 dollar på förhandeln.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Polestar.

Nordic Lights planerar genomföra en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Finska belysningsbolaget Nordic Lights planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors.

Erbjudandet förväntas bestå av både nyemitterade aktier och försäljning av befintliga aktier. Bolaget siktar på att ta in 15 miljoner euro före transaktionskostnader.

Ankarinvesterarna Swedbank Robur Fonder, Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company, Thomasset, S-Pankki Fenno Osake and Julius Tallberg har åtagit sig att teckna aktier för 15 miljoner euro till en värdering av bolaget före erbjudandet på högst 90 miljoner euro.

Nordic Lights hade 2021 en nettoomsättning på 66,3 miljoner euro. Rörelseresultatet var 5,3 miljoner euro och det justerade ebita-resultatet 8,9 miljoner.


Artikeln uppdaterad med ny information om Polestars notering.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.