Stor genomgång: Satsa på dessa bankaktier framåt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Stor genomgång: Satsa på dessa bankaktier framåt

Stor

För aktieägare till banker blir utdelningar och återköp allt viktigare när vinsterna börjar minska. Trots detta har bankaktierna haft ett god start på året, och Dagens industri granskar sektorn för att hitta sina favoriter bland storbankerna.

  • SEB, Nordea och Swedbank utpekas som favoritaktier inom banksektorn av Dagens industri.
  • Handelsbanken behöver sannolikt öka sin transparens för att locka tillbaka investerare.
  • Utdelningar och återköp blir allt viktigare för bankernas aktieägare när vinsterna minskar.

Bankaktiernas starka start på året

Trots att bankernas vinster förväntas minska i år efter föregående års rekord, har bankaktierna som grupp haft en hyfsat stark start på året. Med utdelningar inräknade har alla banker utom Handelsbanken överträffat börsens totalavkastning som hittills summeras till 8 procent. Trion Nordea, SEB, Swedbank har avkastat 11-13 procent medan Handelsbanken ligger på minus 2 procent, enligt en sammanställning från tidningen.

Handelsbanken fick en stor smäll i samband med sin kvartalsrapport som fick aktien att falla tvåsiffrigt – största raset i moden tid.

Läs även: Efter historiska rapportraset – Bankaktien handlas nu till 30 procent rabatt

Överraskande vinstökning för Nordea

Nordea överraskade mest med en vinst före skatt på motsvarande 20,4 miljarder kronor, vilket var 13 procent bättre än förväntat. Förutom lägre kreditförluster än väntat, slipper Nordea avgiften till den europeiska resolutionsfonden, vilket minskade posten lagstadgade avgifter med 2,2 miljarder jämfört med första kvartalet förra året.

Di lyfter också att alla banker påverkas av hur utlåningen utvecklas, och att en grov uppdelning av hur stor andel av in- och utlåning som kan kopplas till hushåll respektive företag ger en indikator på stabiliteten i balansräkningen. Fler privatpersoner ger större stabilitet.

"SEB med tydligast inriktning på stora företagskunder var också den bank där såväl in- som utlåning ökade i kvartalet, med 6 respektive 4 procent", skriver man.

Man lyfter också fram skillnader i affärsmodeller som en viktig faktor är; "Som det ser ut i dag räknar de flesta prognosmakare med att räntorna är lägre vid årsskiftet, ska räntenettot hållas uppe behöver detta kompenseras med högre volymer."

Utdelningar och återköp blir allt viktigare

När vinsterna minskar blir utdelningar och återköp ännu viktigare. Alla banker har gott om kapital. SEB har startat ett nytt återköpsprogram på 2 miljarder kronor som löper fram till 12 juli. Nordea vill dock invänta besked från ECB om nya kapitalmodeller innan ett nytt återköpsprogram startas.

Om nuvarande bild med gradvis starkare konjunktur samt räntesänkningar aktualiseras tror Di på en fortsatt hygglig utveckling för banksektorn, och avslutar;

"Favorit i ett sådant scenario är SEB, följt av Nordea och Swedbank. För att köparna ska hitta tillbaka till Handelsbanken på allvar krävs sannolikt större transparens om vart banken är på väg."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt