Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Byggpartner förvärvar Åhlin & Ekeroth - sätter långsiktigt soliditetsmål om minst 25 procent

Byggbolaget Byggpartner har tecknat ett villkorat avtal om förvärv av Åhlin & Ekeroth Byggnads AB för en initial köpeskilling av 460 miljoner kronor på kassa- och skuldfribasis. Det framgår av ett pressmeddelande.

Byggpartner betalar dels med kontanter dels med 340 miljoner kronor som betalas genom en säljarrevers. Reversen kvittas mot aktier i Byggpartner genom en kvittningsemission, vilket medför en utspädning på 24 procent.

I avtalet ingår också villkor under vilka Byggpartner kan behöva göra tilläggsköpeskillingar på maximalt 100 miljoner kronor baserat på resultatutvecklingen under 2022 och 2023.

Åhlin & Ekeroth verkar inom byggsektorn i Östergötland. Bolaget sysselsätter 400 personer och omsatte förra året 1,4 miljarder kronor. Dess lönsamhet har under de senaste tre åren varit i paritet med det egna finansiella målet om en rörelsemarginal på 5 procent. Under 2020 och 2021 har rörelseresultatet i snitt legat på 80 miljoner kronor.

Transaktionen väntas bli slutförd den 1 juli. Förvärvet väntas bidra positivt till Byggpartners resultat per aktie under 2022.

Separat meddelar Byggpartner att det har uppdaterat sina finansiella mål genom att också fastställa ett långsiktigt mål för soliditeten. Denna ska uppgå till minst 25 procent. De övriga målen kvarstår oförändrade.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Byggpartner

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Byggpartner

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt