Sparkalkylator 2024 | Räkna hur ditt sparande kan växa - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

5 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.

Sparkalkylator 2024 – Så räknar du ut hur ditt sparande kan växa med vår enkla sparkalkylator

Med vår sparkalkylator får du reda på hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Är du nyfiken på effekten av regelbundet sparande och en klok investeringsstrategi? Då kan du få ett tydligt och pedagogiskt svar på dessa frågor genom att använda kalkylatorn nedan.

Allt du behöver göra är att fylla i startkapital, månadssparande, sparhorisont och årlig avkastning. Utifrån denna information kan du sedan utforska olika scenarier för ditt sparande. Vår sparkalkylator är därmed det perfekta verktyget för att kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag!

Så använder du vår sparkalkylator

Det är enklare än någonsin att förstå och räkna på ditt sparande med vår intuitiva sparkalkylator. Vi är medvetna om att varje sparare har unika behov och mål. Därför har vi skapat detta flexibla verktyg som kan anpassas till just dina förutsättningar. Du kanske sparar för en stor framtida utgift eller vill bygga upp en trygg ekonomisk buffert. Oavsett vilket kan du använda kalkylatorn för att räkna ut hur ditt sparande kan växa över tid.

Så här använder du kalkylatorn:

 • Startkapital: Börja med att ange hur mycket pengar du redan har sparat. Detta kan vara allt från 0 till många tusentals kronor.
 • Månadssparande: Bestäm hur mycket du vill och kan spara varje månad. Detta belopp kan variera från några hundra till flera tusen kronor per månad, beroende på dina ekonomiska förutsättningar.
 • Sparhorisont: Välj hur lång tid du planerar att spara. Din sparhorisont kan vara allt från några år till flera årtionden.
 • Årlig avkastning: Ange förväntad avkastning per år på ditt sparande. Den genomsnittliga avkastningen har historiskt sett ofta legat på omkring 7-8 % per år för många sparformer med exponering mot börsen (aktier och fonder).

När du har fyllt i dessa uppgifter kommer vår sparkalkylator att generera en detaljerad översikt som visar hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Beräkningen görs utifrån de uppgifter som du själv har matat in i kalkylatorn. Du kommer att kunna se både det totala sparade beloppet och hur mycket av detta som utgörs av avkastningen (d.v.s. ränta-på-ränta-effekten). Detta är en värdefull insikt som visar hur viktigt det är att börja spara tidigt och att sedan fortsätta spara regelbundet.

Därför bör du använda vår sparkalkylator

Du kan använda vår sparkalkylator för att få en bättre förståelse för hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Till exempel kan du vilja använda den för att visualisera ränta-på-ränta-effekten. Detta är en av de mest kraftfulla aspekterna av ett långsiktigt sparande. Kalkylatorn hjälper dig att inse att dina sparpengar inte bara växer genom dina regelbundna insättningar utan även genom avkastningen på dessa över tid.

Strategier och tips för ett effektivt sparande


Att förstå hur du använder vår sparkalkylator är en viktig del av din resa mot ett långsiktigt framgångsrikt sparande. Men du bör också känna till och använda några olika strategier och tips som kan maximera ditt sparande. För oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet av att spara finns det alltid nya sätt att optimera sparandet. Genom att göra detta kan du förhoppningsvis nå dina ekonomiska mål på ett snabbare och mer effektivt sätt.

Våra bästa strategier och tips för ett effektivt sparande är:

 • Spara regelbundet. En av de mest effektiva strategierna för att bygga upp kapital är att spara regelbundet. Genom att sätta undan en fast summa pengar varje månad skapar du en stabil grund för ditt sparande. Detta kan vara allt från några hundralappar till flera tusen kronor per månad, beroende på din ekonomi.
 • Diversifiera ditt sparande. Genom att sprida ditt sparande över olika sparformer och tillgångsslag kan du minska risken och stabilisera avkastningen över tid. Till exempel kan det vara en god idé att investera i både fonder och aktier. Diversifiering innebär att du inte lägger alla dina ägg i samma korg. Att istället lägga äggen i flera olika korgar kan hjälpa dig att skydda ditt kapital i tider av volatilitet på marknaden.
 • Var långsiktig. När du sparar är det viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv. Genom att spara över en längre tid kan du maximera effekten av ränta-på-ränta, och därmed öka ditt totala sparande betydligt.
 • Förstå skatterna och avgifterna. Var medveten om att skatt och olika avgifter kan påverka avkastningen på ditt sparande. Genom att ha koll på dessa faktorer kan du fatta mer välinformerade beslut som gynnar ditt långsiktiga sparande.
 • Ta lagom mycket risk. Avkastningen är den tillväxt som du lyckas generera på dina sparade pengar. Den spelar en avgörande roll för hur ditt kapital utvecklas över tid. Även en liten skillnad i avkastningsgrad kan ha stor påverkan på det totala sparbeloppet sett över flera år. Det är dock viktigt att ta lagom mycket risk utifrån din personliga riskaptit. Högre risk innebär ofta möjlighet till högre avkastning, men också en ökad risk för förlust. Därför bör du försöka hitta en bra balans mellan avkastning och risk utifrån din sparhorisont och dina ekonomiska mål.

STÄNG X
Börja investera idag!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Läs mer: Om du är ny till sparande rekommenderar vi våra matiga guider Aktier för nybörjare och Fonder för nybörjare.

Sparkonto med hög ränta – Så kan du placera din skattefria inkomst

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta. Därmed kan du smidigt jämföra och hitta bästa sparräntan. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

Exempel: Så lång tid tar det att spara ihop en miljon

För att ge dig en tydligare bild av hur kraftfullt ett regelbundet sparande kan vara kan vi titta på följande exempel:

 • Exempel 1: Om du sparar 2 500 kronor per månad med en genomsnittlig avkastning på 7 % per år kan det ta dig cirka 18 år att nå en miljon kronor.
 • Exempel 2: Ökar du ditt månadssparande till 3 500 kronor per månad med samma avkastning kan du nå miljonen på cirka 14 år.
 • Exempel 3: Du börjar ditt sparande med ett startbelopp på 50 000 kronor. Dessutom sparar du 2 000 kronor per månad med 7 % avkastning. Då kan du nå miljonen efter cirka 19 år.

Dessa exempel visar hur olika faktorer som startbelopp, månadssparande och avkastning samverkar för att påverka hur snabbt ditt sparande kan växa. Med vår sparkalkylator kan du experimentera med dessa siffror samt din sparhorisont och göra upp en plan som passar just dina mål och förutsättningar.

FAQ – Vanliga frågor och svar om vår sparkalkylator

Hur exakt är er sparkalkylator?

Vår sparkalkylator ger dig en uppskattning baserat på de uppgifter du matar in. Resultatet är en bra indikation men bör inte ses som en exakt garanti. Faktorer som marknadsvolatilitet och förändringar av din personliga situation kan påverka utfallet.

Kan jag använda sparkalkylatorn för att planera mitt pensionssparande?

Absolut! Sparkalkylatorn är ett utmärkt verktyg som du kan använda för att planera ditt pensionssparande. Genom att skapa olika scenarion i kalkylatorn kan du bilda dig en uppfattning om hur mycket du behöver spara varje månad för att nå dina mål.

Hur ofta bör jag göra en ny beräkning via er sparkalkylator?

Det kan vara en bra idé att göra en ny beräkning så fort den information som du har matat in förändras. Använd därför vår sparkalkylator för att justera prognosen för ditt sparande om din ekonomi eller dina sparmål har förändrats.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 7 december 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.
Visa hela texten ▼

Sparkalkylator

Använd vår enkla sparkalkylator för räkna hur dina pengar kan växa

Fyll i kalkylatorn med dina siffror. Historiskt över långa tidsperioder brukar man räkna med en börsavkastning på ungefär 7-8% per år men man kan givetvis åstadkomma både högre eller lägre än så. Om du vill vara mer defensiv kan du istället utgå från nuvarande ränta som du kan få på ett vanligt sparkonto.

Fyll även i hur många år du vill räkna med så uppdateras resultatet löpande. Du får ett tydligt och pedagogiskt svar som visar utvecklingen för dina sparpengar.

Resultat

Ditt resultat för ränta på ränta-beräkningen

Din slutsumma efter 10 år blir

0 kr

Total andel avkastning dvs ränta på ränta

0 kr

Totalt antal sparande kronor

0 kr

Utvecklingen i 10 år som ett diagram

Här ser man tydligt visualiserat hur ränta-på-ränta över tid ger en exponentiell tillväxt av det investerade kapitalet. Testa gärna genom att justera parametrar som sparhorisont eller månadssparande i kronor ovan för att se hur resultatet förändras över tid.

Utvecklingen för ditt sparande – år för år

Om du föredrar att se resultatet i tabellformat så kan denna uppställning vara något för dig.

ÅrSumma

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.