Allabolag.se | Tips; Så använder du Allabolag för analys… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

7 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Allabolag.se

Allabolag.se – Smidigt tjänst för snabb och övergripande analys av alla bolag 2024 (noterade och onoterade)

Sidans innehåll

Med tjänsten Allabolag.se kan man snabbt och enkelt ta del av nödvändig information om ett bolag – detta för så väl börsnoterade som onoterade företag! I denna guide berättar vi mer om tjänsten och visar hur du kan använda Allabolag för en övergripande analys av ett aktiebolag – av ren nyfikenhet eller i samband med en investering, konkurrentanalys eller motsvarande. Häng med!

  • Allabolag.se är en populär tjänst som erbjuder kostnadsfri information om svenska bolag, vilket inkluderar verksamhetsbeskrivningar, årsredovisningar, bokslut, och nyckeltal för såväl börsnoterade som onoterade företag.
  • Tjänsten möjliggör snabb och överskådlig bolagsanalys genom att tillhandahålla viktig information som företagets omsättning, vinst, styrelsemedlemmar och deras andra uppdrag, vilket är användbart för att utvärdera konkurrenter eller potentiella samarbetspartners.
  • Användare kan enkelt utföra sökningar på bolagsnamn eller personer för att få en övergripande bild av ett bolags ekonomiska hälsa och dess nätverk, vilket är särskilt värdefullt för investeringar och konkurrentanalyser.

Introduktion: Vad är tjänsten Allabolag.se?

Allabolag är Sveriges mest populära tjänst för de som vill veta mer om Sveriges bolag. Vill du kontrollera ett företags ekonomiska utveckling från år till år? Behöver du kolla upp en konkurrent eller potentiell samarbetspartner? Vill du veta vilka personer som sitter i styrelsen för ett visst bolag? På Allabolag.se hittar du kostnadsfri företagsinformation i form av bland annat verksamhetsbeskrivningar, årsredovisningar, bokslut och nyckeltal.

Webbplatsen Allabolag.se lanserades 2007 och bolaget ägs sedan juli 2018 av det finska börsnoterade företaget Enento Group. Idén föddes ur privatpersoners och småföretags behov av att enkelt, kostnadsfritt och användarvänligt få ta del av samma information som storföretagen.

Hur kan man använda Allabolag för bättre bolagsanalys?

För den som snabbt vill bilda sig en uppfattning om ett aktiebolags utveckling från år till år är tjänsten Allabolag.se en väldigt bra startpunkt. Här kan man som besökare helt gratis göra en snabb sökning och få fram den viktigaste informationen för ett bolags utveckling under de senaste åren.


Exempel på bolagsöversikt för det svenska börsnoterade företaget Fortnox AB – ett bolag som har haft en minst sagt imponerande utveckling (och även är en av de aktierna som har gått allra bäst på börsen under det senaste decenniet – se aktiekursutveckling hos nätmäklaren Avanza).

Tips – Komplettera din analys från Allabolag.se med Börskollens smidiga app

Med vår smidiga app kan du enkelt läsa mer om alla nordiska börsnoterade företag, ett antal populära internationella bolag samt även ett fåtal onoterade. Tjänsten fokuserar på att samla in nyheter från en stor mängd olika källor, så att du smidigt kan följa det löpande nyhetsflödet för de bolag som du vill bevaka lite extra noga.

Så kan du använda Allabolag Sverige för snabb och överskådlig bolagsanalys

Hemsidan Allabolag.se hjälper alltså användaren att se helheten i ett bolag. Genom en snabb sökning på bolagsnamn (eller person) kan man snabbt få en bild av bolagets årliga omsättning och vinst, se vem som är VD och vilka som sitter i styrelsen och även om bolaget har ansökt om konkurs. Man kan även klicka sig vidare för att se styrelsemedlemmarnas övriga styrelseuppdrag, vilket exempelvis kan vara intressant för att få en bild av olika kluster/nätverk eller andra typer av kopplingar mellan olika personer och bolag.

I den kostnadsfria delen av tjänsten finner du också en överblick över de viktigaste nyckeltalen, såsom vinstmarginal, kassalikviditet, soliditet, bruttovinstmarginal och antal anställda.


Översikt över de några av de viktigaste nyckeltalen för Fortnox.

Allabolag erbjuder också diverse premiumfunktioner för den som söker utökad information. Där kan du som prenumerant bland annat ta del av bolagets uppskattade värdeintervall, göra kreditupplysningar, ta del av fullständiga årsredovisningar, se koncernstrukturer eller få en bättre överblick över styrelsens historiska bolagsengagemang.

Tjänster som exempelvis kreditupplysning eller registerutdrag är kanske främst av intresse för företagare som ska göra affärer med det analyserade bolaget. Men som investerare kan det givetvis också vara intressant att gräva djupare och köpa loss den informationen.

Allabolag.se mindre aktuellt för börsnoterade företag

När det kommer till publika börsnoterade bolag finns en skyldighet för bolagen att tillhandahålla viktig information kontinuerligt till "marknaden". Det finns exempelvis krav på att kommunicera viktiga händelser, kvartalsrapporter, årsredovisningar etc vid så kallades pressmeddelande och så kallade insynspersoner (personer med särskild insyn i bolagets verksamhet) behöver följa ett rigoröst regelverk när den kommer till rapportering av sina egna köp och försäljningar av den egna aktien.

Sammanfattningsvis innebär det att för börsnoterade bolag finns det redan ett omfattande informationskrav vilket innebär att du som investerare får tillgång till väldigt mycket information om bolaget och dessa löpande verksamhet. På respektive bolags investerar- / "IR-sida" (Investor Relations) finner du vanligtvis denna information enkelt tillgänglig.


Återigen har vi tagit Fortnox som exempel. Här finner du en direktlänk till bolagets egen IR-sida.

Allabolag.se kan givetvis fortfarande vara en smidig tjänst för att få en snabb överblick över bolagets verksamhet samt enkla nyckeltal, men om du söker mer omfattande information bör du söka dig vidare till IR-sidan och läsa mer i bolagets kvartalsrapporter eller årsredovisningar där du finner mycket mer omfattande, detaljerad och aktuellt information. Den klara majoriteten av de börsnoterade bolagen måste också rapportera sin information kvartalsvis, varför du nästan alltid finner mer aktuell information på IR-sidan än på Allabolag.se som primärt fokuserar på att samla in årsrapporterna (årsredovisningen) och dessutom oftast med viss fördröjning.

Exempel: Som du ser på bilderna ovan är den mest aktuella informationen om Fortnox på Allabolag från räkenskapsåret 2020, medan du redan nu kan finna årsredovisningen för 2021 på Fortnox egen IR-sida.Du har dessutom kvartalsvis under hela 2021 kunnat ta del av de kvartalsrapporterna som har publicerats med visst släp efter utgången av respektive kvartal. Skillnaden är således betydande för dig som investerare som löpande vill ha stenkoll på verksamheten för ett börsnoterat företag likt Fortnox.

Tips: Om du är ny till aktiehandel rekommenderar vi vår stora guide Aktier för nybörjare.

Allabolag.se mest aktuellt för onoterade företag

När det å andra sidan kommer till bolag som inte är noterade på börsen, så kallade onoterade bolag, är det en helt annan sak. Här har bolagen själv inte alls samma omfattande regelverk att följa i termer av vilken information som de behöver dela med sig av till marknaden. Många gånger finns ingen dedikerad IR-sida alls, vilket innebär att du som investerare inte kan ta del av återkommande rapporter, pressmeddelanden etc.

Här kan man tydligt se värdet av en tjänst som Allabolag.se där du enkelt kan hitta viss information om dessa, onoterade bolag. Informationen är förvisso inte lika detaljerad, uppdateras generellt sett årsvis (finansiella rapporter) och oftast med visst fördröjning, men då bolaget själva oftast inte erbjuder mer information än så är det med andra ord den bästa källan du har att utgå från.


Här ett exempel för fintech-bolaget Klarna som förvisso under en tid har pratat om en potentiell börsnotering, men som fortfarande är ett onoterat bolag. Du kan läsa mer om Klarna på vår bolagssida.

Sammanfattning: Det är alltid rekommenderat att fokusera på bolagets egna IR-sida och därifrån hämta rapporter för att själv se över siffrorna och göra sin analys. Allabolag.se erbjuder dock en bra överblick som ibland kan vara väldigt användbar för den som snabbt vill bilda sig en uppfattning om ett aktiebolag – och då företrädesvis för ett onoterat sådant!

Fördjupning: Exempel på mer avancerade tjänster för djupare bolagsanalys av börsnoterade företag

Om du har behov av mer avancerade tjänster för analys av börsnoterade företag finns det en handfull bra alternativ, såväl gratis- som betalversioner. Börskollen använder själva svenskgrundade Börsdata och även den populära internationella tjänsten TradingView.

I fallet med Börsdata ligger det största fokuset på börsnoterade bolag på den nordiska marknaden där man kontinuerligt samlar in en stor mängd datapunkter för alla bolag, så att du som investerare enkelt och smidigt kan följa utvecklingen för omsättning, vinst, vinstmarginal, utdelning och tusentals fler olika nyckeltal. Tjänsten finns som gratisversion, och det går även att uppgradera till betalversioner för den som har behov av djupare analys, fler nyckeltal eller längre historik.

TradingView har att mer internationellt fokus där du kan följa och analysera alla världens marknader, även valutor, räntor, råvaror, kryptovalutor etc. Om ditt fokus primärt ligger på bolags- och aktieanalys för nordiska bolag (samt eventuellt vissa amerikanska eller europeiska) är Börsdata antagligen den mer passande tjänsten, medan TradingView kan vara ett bättre val om du fokuserar bredare, mer internationell och även på andra typer av tillgångsslag än endast bolag. TradingView har också något mer avancerade funktioner om du primärt vill ägna dig åt teknisk analys och studera graferna mer ingående, men är i vår mening inte lika starka när den kommer till fundamental information (analys av bolaget och dessa verksamhet).

Läs mer: Om du vill fördjupa dig ytterligare i olika former av bolags- och aktieanalys rekommenderar vi vår sida Analyskollen – där vi dessutom samlar färska bolagsanalys från en stor mängd banker och analyshus.

Alla bolag som finns hos Börskollen – A-Ö

Om du vill komplettera din analys från Allabolag.se med aktuella nyheter så har du kommit till rätt sida. Nedan har vi samlat alla bolag som finns att bevaka hos Börskollen – primärt fokus på börsnoterade bolag i Sverige och övriga Norden men även några populära utländska aktier från exempelvis USA och Kina (samt ett antal populära onoterade företag därtill).

Välj ett av alla bolag i listan för att fördjupa dig om detta och upptäck all information som vi har samlat in från en stor mängd olika källor för det aktuella bolaget!

Här hittar du listan med alla aktier på Stockholmsbörsen och mer därtill.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader