Inga betalningar till BMS i förlikningen - Xsprays vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Inga betalningar till BMS i förlikningen - Xsprays vd

Forskningsbolaget Xspray Pharma meddelade igår att man löst patenttvisten med Bristol Myers Squibb gällande Dasynoc, som är en bioekvivalent till BMS storsäljande leukemiläkemedel Sprycel.

Dasynoc är en amorf formulering av Sprycel och täcks därför inte av BMS formuleringspatent då Sprycel är kristallint. BMS valde ändå att stämma Xspray i februari 2022 för att köpa sig tid. Nu väntar lansering av Dasynoc i september 2024, givet FDA-godkännande.

Under morgonens telefonkonferens noterade Xsprays vd Per Andersson att man varit självsäkra över patentfrågan. Dock var Xspray oroat att BMS skulle fördröja processen till slutdatumet i juli 2024. Nu slipper Xspray kostnader för fortsatt tvist och överklagande.

På frågan om vad BMS fick i utbyte i förlikningen noterar Andersson att Xspray inte betalat BMS någonting och att det inte föreligger några framtida betalningar till läkemedelsjätten.

En stor skillnad mellan Sprycel och Dasynoc är att det senare är kompatibelt med protonpumpshämmare (PPI), som till exempel Losec (omeprazol). PPI:er används framförallt för att behandla mag- sår, inflammation i matstrupen eller sura uppstötningar.

Enligt Andersson känner läkare till problemet. I en undersökning Xspray utfört sade 8 av 10 läkare att de är positiva till att byta nuvarande behandling till ett läkemedel som kan användas tillsammans med protonpumpshämmare (PPI).

Marknaden idag utgörs av 11 000 patienter och 4 200 nya patienter tillkommer per år. Totalt uppgår USA-marknaden till 336 miljoner dollar. Cirka 40 procent av nya patienter väntas använda sig av PPI:er.

Generikabolag kan komma att ge sig in på marknaden och göra Xspray sällskap. Generikabolag brukar sänka priset drastiskt för att ta marknadsandelar, men hur prisbilden och konkurrenssituationen kommer att se ut är för tidigt att säga, förklarar Andersson, och pekar på att generikaläkemedlen besitter samma problem som Sprycel.

Med anledning av att Dasynoc kan tas upp lättare av kroppen är koncentrationen lägre jämfört med Sprycel, vilket innebär en bättre biverkningsprofil. Vidare säger Andersson att särläkemedel mot cancer inte är lika känsliga för prissänkningar.

Xspray tillfördes nyligen cirka en kvarts miljard kronor och pengar som varit budgeterade för tvisten ska nu läggas på ytterligare produktutveckling.

Bolaget har nyligen haft möte med FDA avgående godkännandeansökan för Dasynoc. Tidigare har FDA begärt mer information (CLR) från Xspray gällande bland annat om hur dosstyrkor beskrivs. Andersson är övertygad om att ett FDA-godkännande kommer att finnas på plats innan lansering.

Andersson konkluderar att bolaget nått en milstolpe och att man lärt sig mycket i utvecklingsportföljen och stämningsprocessen som man kommer att ta med sig i utvecklingen av sin produktportfölj.

Igår lyfte Xspray-aktien närmare 40 procent och idag stiger värdepappret ytterligare 16 procent.

Telefonkonferensen kan ses i efterhand här på länken nedan.

https://ir.financialhearings.com/press-conference-september-2023

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Xspray Pharma

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Xspray Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt