Kinas stora teknikföretag drar ned på investeringar när Peking fortsätter granska dem - SCMP
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinas stora teknikföretag drar ned på investeringar när Peking fortsätter granska dem - SCMP

Kinas stora teknikföretag, från Tencent till Bytedance, minskar sina strategiska investeringsavdelningar. Det framgår av branschkällor och offentliga uppgifter, skriver South China Morning Post.

Tencent såg vissa team från sin nedbantade investeringsavdelning avskeda hälften av sina anställda, medan ett antal berörda omplacerades. Detta efter att Bytedance några månader tidigare upplöst sin egen enhet för strategiska investeringar.

Tencent gjorde bara 32 investeringar och förvärv under första halvåret jämfört med 129 totala transaktioner under första halvåret förra året.

"Med kollapsen i både offentliga och privata värderingar är det osannolikt att investeringsvinster kommer att ge ett ytterligare bidrag till Tencents resultat", säger Richard Kramer, grundare av Arete Research och mångårig analytiker som bevakar Tencent.

Investeringarna har varit ekonomiskt viktiga för Tencent. Tencents vinst före skatt från investeringar bidrog till 63 procent av dess totala intäkter 2021, jämfört med 36 och 15 procent 2020 och 2019 enligt Arete Research.

Även om det inte finns några uttryckliga restriktioner för de flesta kinesiska företags externa investeringar finns det en allmän uppfattning att Peking är försiktiga med de stora teknikföretagens expansionsinitiativ, enligt en annan branschkälla som inte ville bli identifierad.

Detta återspeglar dilemmat som Tencent och andra stora teknikföretag i Kina står inför när de överväger att genomföra färre förvärv och fler avyttringar för att följa Pekings hårdare hållning gentemot branschen.

https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3185178/chinas-big-tech-companies-tencent-bytedance-cut-back-strategic

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien ByteDance

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt