Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Outokumpu fortsätter begränsa ferrokromproduktion pga höga elpriser - 70 jobb berörs

Finländska tillverkaren av rostfritt stål Outokumpu planerar att fortsätta med sin produktionsbegränsning av ferrokrom i spåren av de höga elpriserna - vilket kan leda till uppsägning av uppemot 70 tjänster. Det framgår av ett pressmeddelande.

Outokumpu meddelade i september att man skulle dröja med återstarten av en av sina tre ferrokromugnar efter ett underhållsstopp. Den aktuella åtgärden innebär att man även kommer dröja med återstarten av den andra ugnen under resten av andra kvartalet 2023.

"Tyvärr har situationen på energimarknaden inte lättat, det höga elpriset fortsätter att ha en negativ inverkan på vår kostnadskonkurrenskraft jämfört med våra konkurrenter, främst från utanför Europa. Den eventuella ytterligare förseningen av återstarten av ugnen är en svår men potentiellt nödvändig åtgärd i en helt exceptionell situation. I förändringsförhandlingarna kommer vi att försöka hitta en lösning för att vi ska kunna anställa vår ferrokrompersonal i den övriga Torneåverksamheten", säger Martti Sassi, vd för affärsområde Ferrochrome.

"Outokumpus ferrokrom har det minsta koldioxidavtrycket i världen. Vi hoppas att politikerna kommer att ta en aktiv roll för att stabilisera miljön på energimarknaden, så att vi kan fortsätta att producera med lönsamhet", avslutar Sassi.

Kapaciteten i den ugn som har stängts är cirka 30 procent av hela ferrokromkapaciteten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Outokumpu

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Outokumpu

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt