Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Polestars

Polestars rörelseförlust steg under H1 - håller fast vid guidning om 50 000 bilar i år

Elbilstillverkaren Polestar redovisar ökande omsättning under första halvåret jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade perioden. Leveransprognosen kvarstår oförändrad. Aktien tappar drygt 4 procent i förhandeln i USA.

Omsättningen steg 94,7 procent till 1 041,3 miljoner dollar (534,8).

Under perioden levererades 21 185 bilar, vilket ligger i linje med den preliminära siffran 21 200 som tidigare har kommunicerats. I fjol var leveranserna 9 510 bilar.

Rörelseresultatet blev -885,2 miljoner dollar (-364,7).

Resultatet efter skatt blev -502,7 miljoner dollar (-368,2).

Resultat per aktie hamnade på -1,65 dollar (-1,63).

Likvida medel uppgår till 1 381,6 miljoner dollar, vilket är en ökning med mer än 80 procent från årsskiftet som en följd av noteringen på Nasdaq-börsen.

"Vi gjorde viktiga framsteg under första halvåret 2022 då vi fördubblade intäkter och volymer och framgångsrikt noterades på Nasdaq-börsen i New York. Dessutom bibehöll vi starkt momentum i vår globala orderingång och räknar med att leverera 50 000 bilar till våra kunder i år, vilket uppfyller vår försäljningsprognos för 2022. Med flera banbrytande bilar på gång är Polestar redo för en period av snabb tillväxt", säger Thomas Ingenlath i en kommentar.

Polestar förväntar sig att effekter av produkt- och marknadsmix kommer att fortsätta tillsammans med valutarörelser och stigande kostnader för insatsvaror. Prishöjningar på fordonen och en aktiv kostnadsstyrning kommer att bidra till att mildra en del av effekterna på bruttovinsten.

Polestar, MUSDH1-2022H1-2021Förändring
Nettoomsättning1 041,3534,894,7%
Rörelseresultat-885,2-364,7
Nettoresultat-502,7-368,2
Resultat per aktie, USD-1,65-1,63


http://media.finwire.com/media/FWM007A2B8-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Polestar

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Polestar

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt