Seafires dotterbolag Linguacom ansöker om konkurs
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Seafires dotterbolag Linguacom ansöker om konkurs

Investmentbolaget Seafires dotterbolag Linguacom, som formellt heter Lingua Communication Nordic, ansöker om konkurs. Ansökan kommer att inges till Nacka tingsrätt idag fredag den 9 juni. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beslutet att ansöka om konkurs baseras på den situation som uppdagades i Linguacom den 16 maj, och som pressmeddelats den 17 maj, om att förra vd:n i bolaget misstänks för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Vd:n misstänks för att för bolagets räkning beställt stora mängder mobiltelefoner och sedan stulit och sålt vidare. Tillvägagångssättet med att undanhålla leverantörsfakturorna från bolagets redovisning har försvårat upptäckten.

Seafires utredning visar på att skadan, i form av skulder till återförsäljare av mobiltelefoner, för bolaget överstiger 20 miljoner kronor. Efter utredning är styrelsens bedömning att det inte är möjligt med en företagsrekonstruktion för att på så sätt rädda bolagets verksamhet, på grund av bolagets kundstruktur inom den offentliga sektorn.

Rörelseresultatet, ebit, för första halvåret 2023 i Linguacom, efter att tidigare oredovisade kostnader bokats, uppgår preliminärt till -24,8 miljoner kronor. Med anledning av konkursen erhålls en positiv resultateffekt i koncernen preliminärt på 1,7 miljoner kronor när tillgångar och skulder bokas bort från koncernen, inklusive goodwill och vändning av skuld för tilläggsköpeskilling.

Totalt blir den koncernmässiga resultateffekten preliminärt -23,6 miljoner kronor för andra kvartalet 2023 och -23,2 miljoner kronor för första halvåret 2023. Resultateffekten påverkar inte kassaflödet. Seafire har fortsatt dialog med försäkringsbolaget för att eventuellt erhålla kostnadstäckning.

Linguacom har en begränsad påverkan på koncernens rörelseresultat och konkursen påverkar inte koncernens finansiella ställning eller koventanten nettoskuld i relation till ebitda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Seafire

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Seafire

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt